Nyhet

SOS Barnbyar på Lesbos: ”Tusentals barn riskerar sina liv”

Branden i flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland gör att nästan
13 000 flyktingar inte längre har tak över huvudet. SOS Barnbyar är en av få hjälporganisationer med verksamhet på ön och var snabbt ute med förnödenheter.

Tusentals barn sover ute på gatorna nu. Foto: Giorgos Moutafis

Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar är kritisk till hur frågan kring flyktingläger som Moria hanteras.

”Vi delar ut täcken, kuddar, vatten, mat och blöjor till barnen.” säger Anna Ernestam, generalsekretare SOS Barnbyar. Foto: Giorgos Moutafis

– I flera nätter har tusentals barn sovit på vägen utanför flyktinglägret. Vi på SOS Barnbyar är på plats och har bland annat delat ut madrasser, täcken och blöjor. De behöver trygghet och vi försöker erbjuda det. Men behövs det verkligen en brand som den här för att vi ska få upp ögonen för situationen på flyktingläger som Moria? Tusentals barn riskerar sina liv. Vi måste skydda dem!

Åsa Wängsö är programansvarig och teamlead för internationella programmen, hon beskriver situationen på Lesbos som väldigt spänd.

– Människor står inte ut och situationen är enormt spänd vilket såklart försvårar arbetet att ge stöd till barn och familjer på plats. Vad omvärlden kanske inte har förstått är att situationen gått från att öborna för några år sedan nominerades till Nobels fredspris för sitt engagemang, till dagens undantagstillstånd och förtvivlade läge. 

Barnen i våra barnsäkra områden har fått rita vad de upplevt och sett under den gångna veckan.

– En sak som underlättar för just oss att verka på plats är att vår personal är lokalanställd och kommer från ön. Detta gör att de inte i samma utsträckning blivit måltavla för den frustration som riktas mot många organisationer och hjälparbetare som kommer utifrån. En frustration som egentligen är en desperation över att inget sker för att förändra situationen och att resten av Europa blundar och skjuter ifrån sig ansvaret. Grekland, och än mindre Lesbos, bör inte själva bära ansvaret utan det är alla staters ansvar att säkerställa rättigheterna för barn på flykt. 

Det finns planer på att förflytta barn från Lesbos till fastlandet.

– Vi samverkar med myndigheter och arbetar för att kunna ta emot ensamkommande barn i någon av våra barnbyar på fastlandet. Just nu behöver vi också se till att det finns extra resurser till dem för att de ska kunna ge barnen psykosocialt stöd utifrån behov. Personligen tycker jag att vi också bör verka för att alla barn flyttas från ön till trygga boenden då inga barn ska behöva leva under de förhållanden som rått i Moria, säger Åsa Wängsö, programansvarig och teamlead för internationella programmen på SOS Barnbyar.

SOS Barnbyars verksamhet i området är just nu inte drabbad men konsekvenserna påverkar givetvis vårt arbete och situationen är akut. Vi finns på plats och gör allt de kan för att trygga så många barn och familjer som möjligt. Med hjälp av din gåva:

  • Bistår vi med mat och förnödenheter
  • Ser vi över om ensamma barn kan få möjligheten att bo i vår barnby
  • Får barn möjlighet till fortsatt utbildning

Tillsammans säkrar vi barns nutid och framtid.

Familjer och ensamma barn har fått söka sin tillflykt till platser runt omkring lägret, men där möts de också av visst motstånd från lokalbefolkningen. Foto: Giorgos Moutafis

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-09-11

Liknande

Nyhet

Svenskarna visar en stark vilja att hjälpa

SOS Barnbyar är en världsorganisation som redan före branden i Moria hade verksamhet på Lesbos, Grekland, och kunde därför snabbt bistå med mat och förnödenheter i den akuta situationen. Svenska folket agerade också direkt och hittills har SOS Barnbyar Sverige fått in nära 700 000 kronor som går till insatserna för flyktingarna på Lesbos.  Sedan branden &hellip; <a href="https://sos-barnbyar.se/tusentals-barn-riskerar-sina-liv-anna-ernestam-generalsekretare/">Continued</a>

Läs mer här

Nyhet

Rapport från eldhärjade Lesbos

Eirene Spirelli är SOS Barnbyars koordinator på Lesbos i Grekland och här berättar hon om hur vi arbetar på plats för att trygga så många barn som möjligt. Bränderna som härjat i flyktinglägret Moira har gjort nästan 13 000 människor hemlösa. De redan utsatta flyktingarna i lägret lever nu på gatorna utan vatten, mat och &hellip; <a href="https://sos-barnbyar.se/tusentals-barn-riskerar-sina-liv-anna-ernestam-generalsekretare/">Continued</a>

Läs mer här