Barnombud

Känns det svårt att säga vad du tycker och förstå allt som händer när du pratar med de som bestämmer?

Hur går det till?

Målet är att du ska känna dig hörd, respekterad och få det stöd du behöver, vill ha och har rätt till från socialtjänsten. Du får ett eget Barnombud som du träffar ungefär en gång i veckan under sex månader. Barnombudet jobbar för och tillsammans med dig, och därför är det viktigt att vi matchar dig med någon som passar just dig. Tillsammans med ditt Barnombud gör ni en plan för vad du vill ha hjälp med. Ditt Barnombud har tystnadsplikt.

Du kan också få råd och stöd digitalt. Vi finns här för att bolla och prata om du inte behöver eller vill ha ett längre stöd. 

Barnombuden är anställda av SOS Barnbyar och har erfarenhet och utbildning inom socialt arbete och juridik. De har bra koll på dina rättigheter, socialtjänstens regler och hur de jobbar. Deras uppdrag är att hjälpa dig på dina villkor och se till att du får den hjälp du har rätt till.

Exempel på hur vi kan stötta dig:

  • Följa med på möten med socialtjänsten.
  • Hjälpa dig att uttrycka vad du tycker, känner och vill.
  • Förklara information och beslut så att du kan vara med och påverka beslut som rör dig.
  • Se till att du vet vilka rättigheter du har och jobba för att de följs.
  • Vara en trygg vuxen som finns där för dig.

För vem? 

Du som är mellan 12 och 18 år, bor i familjehem eller HVB-hem i Göteborgsområdet och vill ha stöd med något som handlar om socialtjänsten. Du kan anmäla själv eller be en vuxen att hjälpa dig.

För digitalt stöd och råd kan du bo i hela Sverige. 

Ditt Barnombud är ett extra stöd som inte ersätter socialtjänsten eller skolan, men som finns där för att hjälpa dig om du vill. Det är helt frivilligt och gratis att vara med i projektet.

Fokusområden Barnombud.

Vill du veta mer, ställa en fråga eller anmäla dig?

Fyll i formuläret eller mejla oss på [email protected]

Nyhet

SOS Barnbyar i Almedalen om rätten till en trygg uppväxt

SOS Barnbyar finns på plats och kommer såväl arrangera som delta i ett antal seminarier under årets Almedalsvecka. Seminarierna handlar om unga som lämnar samhällsvård i Sverige, rätten till trygg uppväxt samt samarbetet mellan det offentliga, civilsamhället och näringslivet.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar invald som expert i Socialstyrelsens nya råd

SOS Barnbyar har valts ut som en, av totalt 17 experter från civilsamhället, till nytt råd för barn och unga.

Läs mer här

Artikel

SOS Barnbyar positiva till förslag att stärka barns rättigheter enligt barnkonventionen

SOS Barnbyar välkomnar förslagen i den statliga utredningen ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen”. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp om hur väl barn och ungas rättigheter tillvaratas i Sverige och på vilket sätt de har möjlighet att göra sina röster hörda i beslut som påverkar deras liv.

Läs mer här

Nyhet

Ny utredning sätter barns rättigheter i fokus

I dag presenterades utredningen “Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen” för regeringen och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall. SOS Barnbyar välkomnar utredningen sin helhet och i synnerhet utredningens uppmärksammande av brister som försvårar samt även omöjliggör barns möjligheter att utkräva sina rättigheter. 

Läs mer här