Nyhet

Jag kunde inte hålla tillbaka tårarna när jag såg henne leka och skratta.

Det var en nervös väntan för Hadeels mamma och medlemmar i SOS Barnbyars medicinska team när flickan opererades för ett medfött hjärtfel. Hadeels mor började gråta när doktorn kom ut och förklarade att den 10-årige tjejen skulle återhämta sig fullständigt.

SOS Barnbyars medicinska remissprogram är en del av de övergripande stödinsatser för barn och familjer i Aleppo, Damascus och Tartous.

Hadeel har tre bröder och tillsammans med sina föräldrar bor de i ett läger för internflyktingar nära staden Homs.

”Det var under vårt första besök i lägret som vi träffade Hadeels föräldrar och fick höra om hennes behov av hjärtkirurgi”, säger Osama Ebraheem, hälsoansvarig på SOS Barnbyar i Syrien. ”Jag insåg att hennes liv var i fara, och hennes fall var av högsta prioritet för vårt hälsoprogram eftersom vi fokuserar på att stödja dem som behöver livräddande operationer.”

I februari 2017 reste Hadeel och hennes mamma till Damaskus för operationen. ”När jag träffade henne första gången trodde jag att hon kunde bli frisk, även om alla tidigare medicinska undersökningar dragit slutsatsen att hon inte hade någon chans att återhämta sig. Jag tog ett beslut att gå vidare och göra operationen ”, säger Dr Khaled Hamza, som var hennes kirurg.

Några veckor efter operationen besökte SOS Barnbyar-teamet familjen i lägret utanför Homs. Vid ingången noterade teamet en tjej som lekte kurragömma med sina vänner. Det var Hadeel.

”Jag kunde inte hålla tillbaka tårarna när jag såg henne leka och skratta”, sa Sarah, en av SOS Barnbyars medarbetare. ”Jag är tacksam att vi bidragit till att göra henne glad igen.”

Hadeels far bekräftade att hans dotter återfått hälsan och berättade leende: ”Jag brukade bära henne, och nu tappar jag andan när jag försöker hänga efter henne.”

SOS Barnbyars medicinska remissprogram är en del av de övergripande stödinsatser för barn och familjer i Aleppo, Damascus och Tartous. SOS Syrien tillhandahåller barnvänliga platser, stöder utbildning för barn, erbjuder humanitär hjälp till utsatta familjer och tar hand om barn som har förlorat sina föräldrar eller väntar på att återförenas med sina familjer.

Dela inlägget

Publicerad: 2017-06-14

Liknande

Nyhet

Jordbävningarna splittrar familjer

Förra veckans kraftiga jordbävningar i norra Syrien och södra Turkiet* har orsakat tusentals dödsfall och skadade. Familjer splittras i kaoset och de stigande dödstalen innebär att många barn har förlorat sina föräldrar.

Läs mer här

Nyhet

Kriget i Syrien nu inne på sitt sjunde år

SOS Barnbyar har arbetat i landet sedan 1981 och har under de senaste åren ökat insatserna i takt med att kriget eskalerat.  SOS Barnbyars internationella chef för katastrofinsatser, Andreas Papp, besökte nyligen SOS Barnbyars hjälpcenter för familjer på flykt från sina hem i Aleppo. Här distribueras mat till ungefär 18 000 personer dagligen, det finns dricksvatten och barnvänliga &hellip; <a href="https://sos-barnbyar.se/medicinskt-remissprogram-syrien/">Continued</a>

Läs mer här