Blogg

Ögonblicken som påverkar ett helt liv

Det finns stunder när tiden stannar till. När vi i ett sekundsnabbt ögonblick blir medvetna om det som har varit, det som är och det som kommer. Det kan vara när en människa föds eller dör, när vi reser hem, säger ja till kärleken, tar avsked eller förverkligar en dröm. Ett annat sådant moment är när vi sätter vår signatur under ett testamente.

Att skriva ned vad vi vill ska hända med det vi skapat under ett helt liv kan kännas självklart och lätt men också ge upphov till funderingar. Kanske vet vi precis vem som ska få vad, kanske är vi inte säkra på hur vi ska fördela våra egendomar. Insikten infinner sig att man inget kan ta med sig dit man går men att mycket kan leva vidare även när vi inte längre är där. Så finns vi kvar i de efterföljandes minnen, tankar och känslor och blir en del av en tradition som fortsätter att forma och påverka världen och kommande generationer.

En och annan funderar säkert på just det där – vad är det jag lämnar efter mig och hur kommer jag att bli ihågkommen? För många leder de reflektionerna till att man ger något till en organisation, stiftelse eller liknande vars engagemang man gärna stödjer. En sådan gåva kommer till stor nytta och blir en enorm hjälp för den verksamhet man väljer, vilken den nu är.

På SOS Barnbyar arbetar vi för att alla barn, över hela världen, ska garanteras en trygg och omsorgsfull uppväxt. Kanske är det något du vill stödja även i en testamenterad gåva. Vi kommer hur som helst alltid att arbeta för barns ljusa framtid. Och tänka på författaren P-O Enquists vackra ord.

En dag ska vi dö. Alla andra dagar ska vi leva.

Hej, jag heter Anna Ernestam!

Tidigare har jag bland annat varit CFO och tillförordnad generalsekreterare för Röda Korset. Men sedan år 2020 har jag förmånen att vara generalsekreterare för SOS Barnbyar. Vi lever i en allvarlig tid som kräver både eftertanke och handling. I min blogg kommer du kunna ta del av mina tankar och åsikter med jämna mellanrum.

Läs fler blogginlägg
Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar.

Dela inlägget

Publicerad: 2023-08-11

Liknande

Blogg

Barns delaktighet börjar med att någon lyssnar 

Vad handlar delaktighet egentligen om och hur är känslan när man verkligen blir lyssnad på? Detta är något som EU arbetat och arbetar med.

Läs mer här

Artikel

Vita Arkivet, testamente, framtidsfullmakt

Vita Arkivet är en tjänst som Fonus tillhandahåller, där man kan skriva hur man vill ha sin egen begravning. I Vita Arkivet kan man också fylla i andra saker som man vill att de anhöriga ska veta den dagen man inte längre finns. Sveriges Begravningsbyråers Förbund har en liknande tjänst som heter Livsarkivet.

Läs mer här

Artikel

Tio situationer där du behöver ett testamente

Ett testamente klargör vad som är din sista vilja när det kommer till din kvarlåtenskap efter din död. Din kvarlåtenskap är allt du äger och har vid tillfället för din död.

Läs mer här