Nyhet

Ukraina: Det här händer nu

Artikeln uppdateras löpande. Se alla uppdateringar längre ner.
Senaste uppdatering 2022-03-18

Vi finns där för barnen och har funnits på plats i Ukraina sedan 2003. Vi finns där med akuta krisinsatser och även efter kriget, när barnen ska lära sig att hantera sina trauman, komma ifatt i skolan och trots kriget utvecklas till sitt starkaste jag.

I takt med att situationen utvecklas kommer våra humanitära insatser riktas där de behövs som bäst.

Det här gör vi på plats i Ukraina och närliggande länder:

  • Förhindrar att familjer separeras (mat, förnödenheter, juridisk rådgivning, hälso- och sjukvårdstjänster, psykosocialt stöd, och ekonomiska bidrag bl.a.)
  • Skydd och omsorg för barn och familjer i våra program
  • Boende och skydd för barn och familjer som tvingats fly sina hem
  • Familjeåterförening för de familjer som splittrats i kaoset
  • Stöd till myndigheter för att säkerställa skydd för barn som bor i fosterfamiljer och institutioner
  • Barnvänliga platser
  • Traumahantering och psykosocialt stöd
  • Stöd till barn och unga för att underlätta integrering i nya utbildningssystem eller alternativa övergångslösningar

Du kan bidra med en gåva till vår katastroffond här eller swisha direkt till 123 320 07 14. Du kan också bli fadder till ett barn i Ukraina, ta reda på mer här.

Ge en större gåva som privatperson eller företagKlicka här eller kontakta vår Strategic Partnership Manager Caroline Kallenberg. Ni når Caroline via mejl eller på 070 774 66 44.

Uppdatering 2022-03-18

Mer stöd till familjerna som flytt till våra barnbyar

Vi har hittat ungefär 50 lägenheter och hus i Tjeckien till fosterfamiljer som flytt till våra barnbyar i landet. Ungefär hälften av lägenheterna kommer från vår samarbetspartner Heimstaden. Just nu flyttar de första familjerna in i lägenheterna, så att barnens vardag kan återgå till det mer normala.

I Rumänien erbjuder vi nu ytterligare stöd till fosterfamiljerna som flytt till våra barnbyar. Vi stöttar föräldrarna att hitta jobb, erbjuder kurser i rumänska och ser till att barnen ska få börja skolan.

Listan om vad vi gör på plats (ovan) har idag uppdaterats. Då situationen hela tiden förändras är vi anpassningsbara för barnens bästa.


Uppdatering 2022-03-17

Vi testar kontantbidrag vid gränsen

I Dagens Industri idag finns en artikel om vårt arbete i Hrebenne, Polen, vid gränsen till Ukraina. I den berättar vår kollega Julian Erjautz bland annat om testet vi gör just nu med kontantbidrag.

– Just nu genomför vi ett snabbt test där 1000 familjer i nöd får kontantbidrag för att handla mat och andra förnödenheter. Det är mer effektivt än att fråga alla vad de behöver. Men kontant bistånd förutsätter att det finns varor att köpa i butikerna. Vi kommer få en utvärdering under dagen och då veta om det är möjligt att skala upp insatsen. Planen är att hjälpa 4000 till 7000 familjer, säger han.

Julian Erjautz

Läs hela artikeln här.

Fler söker skydd i våra barnbyar

Familjerna som kom fram igår tillsammans med Diana Podaru, nationell chef för SOS Barnbyar i Rumänien (i vitt).

Igår anslöt åtta barn och deras fyra mammor till alla de som sökt skydd i våra barnbyar i Rumänien. Utöver att möta deras mest basala behov, kommer familjerna få psykosocialt stöd, skolgång, sjukvård och juridiskt stöd.

I Polen förbereder sig många av barnen som anlänt från Ukraina att börja skolan nästa vecka. Att komma tillbaka till utbildning och en vardag så fort som möjligt är viktigt både för traumahanteringen och deras framtid.

– Att komma igång med skolan kan verka trivialt, men forskning visar att avbruten skolgång leder till social utsatthet som tar enormt lång tid att återhämta sig ifrån, säger Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar.

En ukrainsk pojke övar på att läsa i barnbyn i Polen


Uppdatering 2022-03-16

Vi finns på plats vid gränsen

https://www.youtube.com/watch?v=kW_7A4NaqJw

I videon ovan berättar vår personal vid gränsen till Polen om hur polska mammor lämnar sina barnvagnar till familjer från Ukraina. Vi förser de som flyr med mat och förnödenheter (se förra uppdateringen).

En annan som finns på plats vid gränsen för att stötta är Robert som växte upp i en av våra barnbyar i Polen.

Robert, som jobbar för de lokala myndigheterna

Utvecklar samarbete med fler lokala organisationer

Just nu arbetar vi med att utveckla fler samarbeten med lokala organisationer för att kunna vara så effektiva som möjligt. Vi stöttar även ukrainska myndigheter med barnrättsperspektivet.


Uppdatering 2022-03-14

Samarbete med lokala organisationer

Vi har inlett samarbete med två lokala partnerorganisationer på plats. Mer än 60 000 människor på flykt har försetts med förnödenheter som mat, vatten, hygienartiklar, skydd och tak över huvudet med hjälp av våra lokala partners.

Våra kollegor finns på plats vid gränsen till Hrebenne i Polen.

Ungefär 200 familjer från våra program i Luhansk-regionen har försetts med ekonomiska bidrag för grundläggande stöd som mat, vatten och hygienartiklar. Denna vecka förväntas ytterligare 1 000 familjer få detta stöd.

Barn och vuxna har anlänt till SOS Barnbyar i Tjeckien.

I bussen på väg till Tjeckien.


Uppdatering 2022-03-11

Vi stöttar i ny lagstiftning för barn som bor på institution

Den ukrainska regeringen håller just nu på att ändra lagstiftningen kring barn som bor på statliga institutioner. Som det är nu får statliga institutioner inte flytta barnen utomlands och det hoppas regeringen kunna ändra på nu i krigstider. Men det är en komplicerad fråga då ingen vill riskera att barnen hamnar i fel händer eller i trafficking. Vi bistår regeringen med vår expertis.

Barn på statliga institutioner i Ukraina har personalen som vårdnadshavare, vilket innebär att de bestämmer om och vart de ska åka. Vi kollar på alternativa säkra platser i västra Ukraina för barnen, så att barnen inte behöver lämna landet för att skyddas.

Barnbyn i Brovary är nu helt evakuerad

När det kommer till fosterfamiljer i vår verksamhet, är situationen enklare och därför har vi lyckats evakuera många till Polen och andra närliggande länder. Många fosterfamiljer evakuerades innan kriget bröt ut, men vissa valde att stanna kvar. I vår barnby i Brovary stannade tre familjer kvar, som vi nu har lyckats evakuera på ett säkert sätt till Polen.

Skyddsrummet i vår barnby i Brovary

Här bodde två fosterfamiljer i vår verksamhet i Starobilsk innan de evakuerades:

Starobilsk är i det närmaste förstört. 21 barn från vår verksamhet är kvar i staden. De är oskadda och bor i källare. Stridigheterna har pågått i två veckor utan stopp.

Barn är instängda i städerna och ingen kan nå dem

Runt om i landet har åtminstone 200 skolor och 60 sjukhus förstörts. De ryska styrkorna blockerar och förstör städer. Ingen kan lämna städerna eller komma in. Människor gömmer sig i källare utan el, värme, vatten och mat. Det är vinter och kallt. Temperaturen ligger på runt -7. Åtminstone 61 barn har dött och 100 barn har skadats. I den blockerade staden Mariupol dog en sexårig flicka av törst den 8 mars. Många av våra kolleger och barn vi stöttar är instängda i städerna och ingen kommer in. Vi bistår med psykologiskt stöd över telefon, men kan inte nå dem med förnödenheter. Vi arbetar hårt med att evakuera så gott det går.

Barn i skyddsrum i Brovary


Uppdatering 2022-03-10

Så flydde hon – läs Alinas berättelse

Alina Bobko är socialarbetare och har arbetat med ungdomar från vår verksamhet i Kiev. På krigets tionde dag tvingades Alina fly sitt land. Även om hon nu är i säkerhet kämpar Alina, liksom många ukrainska flyktingar, med överlevnadsskuld.

➡️ I den här intervjun berättar Alina om hur hon flydde, hur krig förstör liv och hur det påverkar den psykiska hälsan.

Vi firar födelsedag i skyddsrum

I krissituationer är det viktigt för barn att vi behåller ett lugn och en vardag även i skyddsrum. Här firas ett av barnen i vår verksamhet på födelsedagen.

https://www.youtube.com/watch?v=YcHZ9ByCwlA

För att rita och spela fotboll behöver man inte tala samma språk

De evakuerade barnen från våra verksamheter i Ukraina blir varmt välkomnade i våra polska barnbyar.


Uppdatering 2022-03-07

”Jag vill att alla ska veta att vi är i helvetet”

Darya Kasyanova från SOS Barnbyar i Ukraina berättar om den fruktansvärda situationen i Ukraina och arbetet med att evakuera så många barn som möjligt.

– Det finns en institution för bebisar med runt 50 barn i Vorzel, nära Kiev, som har varit helt isolerad i fem dagar. Ingen vet vad som händer där. Ingen har tillgång. Vi brukade ha kontakt med personalen där, men nu är all kontakt omöjlig. De har tillgång till en telefon, men den fysiska kontakten är blockad.

Ta del av hela intervjun


Uppdatering 2022-03-04

Vi tar emot familjer på flykt i Rumänien

Just nu bor en familj på flykt med två barn i vår barnby i Rumänien och ytterligare en familj sökte skydd under en natt. Familjerna, som kommer från Tjernivtsi, berättade att de fick packa ihop och lämna sina hem på 15 minuter. Barnen var rädda och hörde sirener varje natt.

Barnen är nu inkluderade i de aktiviteter som finns för de andra barnen i barnbyn. De kommer stanna där ett tag och hoppas kunna återvända till Ukraina när kriget tar slut.

Under helgen förväntar ytterligare 32 personer komma fram till vår verksamhet i Rumänien. Vi har möjlighet att ta emot ungefär 140 personer i våra tre barnbyar i Rumänien. Utöver att möta deras mest basala behov, kommer familjerna få psykosocialt stöd, skolgång, sjukvård och juridiskt stöd.

Barn från Ukraina äter pizza i barnbyn i Rumänien


Uppdatering 2022-03-03

”Vi är lämnade utan framtid”

En miljon personer har flytt Ukraina. EU tror att 18 miljoner ukrainare kommer att drabbas av konflikten.

– Vi är lämnade utan framtid, säger Serhii Lukashov, nationell chef för SOS Barnbyar Ukraina.

https://www.youtube.com/watch?v=6IFnLs3q7uQ

Stridigheterna eskalerar och affärerna är tomma

Situationen i Luhansk eskalerar. Sievierodonetsk och Popasna beskjuts konstant, och Starobilsk är belägrat. Affärerna är nästan tomma, det går inte att ta ut pengar och kortbetalningar tas inte emot. Alla statliga bidrag har stoppats.

Det börjar bli svårare att stötta familjer i de områden där stridigheterna är som värst, på distans, då familjerna behöver mer stöd.

I Kiev fungerar fortfarande bankerna, men stridigheterna eskalerar i vissa delar av staden.

Vi evakuerar barn på statliga institutioner

Vi håller på att evakuera barn som bor på statliga institutioner, då många av dem nu är helt övergivna. Vi kommer ge barnen skydd i Dnipro, där vi och de organisationer vi samarbetar med bistår med förnödenheter och psykosocialt stöd.

Tillsammans med Ukrainian Child Rights Network har vi satt upp en hotline med psykologiskt stöd för fosterfamiljer och socialarbetare.


Uppdatering 2022-03-02

Hundratusentals personer försöker korsa gränsen

Ikväll kom en till grupp barn fram till vår verksamhet i Polen. Hundratusentals personer, inklusive barn, försöker just nu korsa gränsen ut från landet. Bara en liten del av landet i västra Ukraina är relativt säkert att vistas på och det området är överbefolkat med internflyktingar. De försöker korsa gränsen och vi försöker stötta dem i det.

Familjer vid gränsen till Polen

Barn på institution är nu övergivna

För en vecka sedan bodde 98 000 barn på institution i landet och många av dem är nu övergivna. Vi försöker stötta så många som möjligt, men vi har inte möjlighet att göra det själva. Därför samarbetar vi med andra lokala organisationer, men många barn har vi inte kunnat nå.

Vi ser över hur vi kan evakuera fler barn, men situationen är väldigt farlig. Det finns ingen säker plats från missiler och bomber. Även små städer långt ifrån stridigheterna blir ibland attackerade av missiler. Vi försöker hjälpa barn från statliga institutioner att evakuera, men under vintern, utan förberedelser och förnödenheter, är det farligt.

https://www.youtube.com/watch?v=jR8JJCRq-DY

Psykologerna lär barn hantera kriget genom lek

Många barn befinner sig fortfarande i skyddsrum och gömmer sig från stridigheterna. Attackerna börjar bli värre och nu blir fler städer bombade intensivt. De riktar inte bara in sig på militärstrategiska objekt, utan bombar där folk bor.

Mellan bombningarna försöker våra psykologer lära barnen genom lek hur man gömmer sig och reagerar på attackerna. De försöker minimera barnens trauma så mycket som möjligt.

Barn får stöd av våra psykologer


Uppdatering 2022-03-01

”Kiev kan snart vara omringat”

Andra gruppen barn som evakuerades från Lviv till Polen har kommit fram under småtimmarna natten till idag och är nu i säkerhet i vår polska verksamhet. Barnen och fosterföräldrarna får just nu det psykologiska stöd de behöver.

Idag evakuerades också 18 barn, deras fosterföräldrar och en person från vår personal från vår barnby i Brovary. De evakueras på ett evakueringståg från Kiev till Lviv i västra Ukraina. De förväntas komma fram ikväll och sedan lämna Lviv för Polen på onsdag. En fosterfamilj med tre barn är kvar i barnbyn. De är oskadda och i säkerhet.

Fosterfamiljerna som bor utanför barnbyn ute på landet i Luhansk är kvar i sina hem och är säkra. Det har inte pågått några stridigheter i närheten.

Alla barn, fosterföräldrar och personal i vår verksamhet i Ukraina är säkra och oskadda. Många kan nästan aldrig lämna skyddsrummen.

– Ungefär 60 procent av vår personal befinner sig i områden med aktiva stridigheter, säger Serhii Lukashov, nationell chef för SOS Barnbyar Ukraina, och fortsätter:
– Alla är oskadda, men de och familjerna från våra program är känslomässigt utmattade, trötta och rädda. Jag är rädd. På nätterna bombas det och på dagarna pågår det stridigheter. Kiev kan snart vara omringat. Kiev kanske kommer bli nästa Sarajevo.

Varje dag får vi frågor från fosterfamiljer utanför våra program om stöd. Idag fick två familjer stöd att fly till västra Ukraina.


Uppdatering 2022-02-28

 

Andra gruppen barn evakueras till Polen. Många barn är kvar i skyddsrum.

Andra gruppen evakuerade familjer förväntas komma fram till Polen måndag kväll eller tisdag morgon. Enligt FN har mer än en halv miljon människor flytt Ukraina.

Andra gruppen familjer evakueras till Polen

Situationen för barnen i Ukraina har blivit ännu sämre. Kriget har eskalerat och barn finns bland de döda. Barn, familjer och personal i vår verksamhet som är kvar i landet är oskadda.

I vissa områden i Kiev och Luhansk måste barnen vara i skyddsrum nästan hela tiden. Vi fortsätter ge familjerna psykologiskt stöd över telefon. Det är ännu inte möjligt att evakuera familjerna som är kvar i dessa områden på grund av utegångsförbud och stridigheter. Eftersom all personal tvingas vara i skyddsrum kan vi inte heller erbjuda ytterligare stöd i områdena. Det kan vi däremot göra i västra Ukraina, där vi fortsätter samarbetet med fyra lokala organisationer.

Barn från vår verksamhet i skyddsrum i Brovary 28 februari.


Uppdatering 2022-02-27

Barnen evakueras till Polen

De evakuerade familjerna i Lviv evakueras nu till Polen. Våra kollegor från SOS Barnbyar i Polen möter dem vid gränsen och tar in dem i våra program där.

Barnen evakueras till Polen

Fosterfamiljerna flyttas i två omgångar. Den första gruppen med 47 personer (40 barn, 5 fosterföräldrar och 2 personal) har redan åkt från Truskavet i Lviv. Den andra gruppen på 27 personer (21 barn, 4 fosterföräldrar and 2 personal) åker under måndagen.

Första gruppen anlände till Polen sent söndag kväll (27/2). Vår kollega Oleksandr Okrugin från verksamheten i Ukraina mötte upp dem vid gränsen. 

– De är trötta och frusna, men håller modet uppe, säger han.

Alla är i säkerhet

Fosterfamiljerna som stannat kvar i vår verksamhet i Brovary har tagit skydd och är i säkerhet. De kan dessvärre inte förflytta sig på grund av det rådande utegångsförbudet i regionen.

Fosterfamiljerna som är kvar i sina hem i Luhansk är säkra och oskadda. Deras hem ligger på landsbygden där striderna inte är aktiva. 

Alla andra barn och familjer, samt personal är i säkerhet och oskadda. Personalen Kiev stannar mestadels i skyddsrum.

Barnen är säkra i skyddsrum

Staden Popasna är under belägring

Invånarna rapporteras vara i säkerhet och ingen ska ha skadat, dock kan inga förnödenheter tas in till staden. Före belägringen, lyckades 15 personer (barn och fosterföräldrar) lämna Popasna och hitta skydd i Sievierodonetsk. De kontaktad oss och vi försåg dem omedelbart dem med förnödenheter och psykologiskt stöd. De var inte del av vår verksamhet tidigare.

Vi samarbetar med andra organisationer

Vi har identifierat fyra lokala partnerorganisationer som vi kommer implementera ett nödprogram tillsammans med som riktar sig mot barn som bor på institutioner och internflyktingar i västra Ukraina. Organisationerna finns på plats i fyra olika regioner Ivano-Frankivsk, Lviv, Dnipropetrovsk and Zakarpattya. 

Vi kollar nu tillsammans på vad vi behöver för att kunna nå bredare med traumahantering och psykosocialt stöd.

– Vi blir ständigt kontaktade av många fosterfamiljer från hela landet för att få stöd, säger Serhii Lukashov, nationell chef för SOS Barnbyar Ukraina, och fortsätter:

– Vi kommer först att erbjuda stöd till fosterfamiljer i de fyra regioner där vi kommer att arbeta med partners, och sedan expandera till andra regioner där det skulle vara möjligt. Stödet till internflyktingar ges vanligtvis på tågstationer, stödcentrum och vid kontrollstationer. För närvarande finns det tillräckligt med förnödenheter, men det som saknas är psykosocialt stöd. Vi räknar med att det snart kommer att behövas boende och hygienartiklar.


Uppdatering 2022-02-25

Oavbrutna attacker – barnen lever i skyddsrum

Familjerna som evakuerats från Brovary och Luhansk till Lviv var tvungna att söka skydd i skyddsrum efter att sirener hörts över hela området. Alla är i säkerhet. Familjer och personal i Kiev och Brovary är i säkerhet efter attacker på gatorna i vissa områden. Familjerna i Stanytsia Luhanska och Starobilsk lever i skyddsrum på grund av oavbrutna attacker.

Barn i skyddsrum i Kiev

– Behoven ökar för varje timme. Vår personal håller på att kontakta alla barn och familjer i vår verksamhet. De ger psykosocialt stöd över telefon. Men vår personal behöver också stöd. Vi måste hålla ihop, säger Serhii Lukashov, nationell chef för SOS Barnbyar Ukraina, och fortsätter:

– En del av vår personal är nu i västra Ukraina. Vi ser över möjligheterna att erbjuda stöd till barn i utsatthet i de regionerna. Många barn som lever i institutioner får inget stöd alls. De har inga förnödenheter och inga pengar. Vi försöker hitta sätt att möta deras omedelbara behov.


Uppdatering 2022-02-24

”Konsekvenserna för barnen är förödande”

Ryssland har invaderat Ukraina och hela landet står under stor press. Alla barn och familjer är i säkerhet.

– Konsekvenserna för civilbefolkningen och framför allt barn är förödande. Vi arbetar på alla håll med att se hur vi kan bistå på bästa sätt nu, vi förbereder aktioner i både Ukraina och grannländerna där vi har verksamheter, säger SOS Barnbyars generalsekreterare Anna Ernestam.

Under dagen har en missil slagit ner i närheten av vår barnby i Brovary, där familjer och personal som valt att inte evakuera fortfarande är kvar. Alla barn, familjer och personal lyckades ta sig till ett skyddsrum och är i säkerhet. Strider pågår också i Starobilsk nära vårt socialcenter.

– Vi hoppas att situationen lugnar sig snabbt. Även när barnens fysiska säkerhet är opåverkad kan skadorna på deras psykiska hälsa bli betydande, säger Serhii Lukashov, nationell chef för SOS Barnbyar Ukraina.

En missil har slagit ner i Brovary


Uppdatering 2022-02-19

Vårt socialcenter i Stanytsia-Luhanska stängs

På grund av det spända läget stänger vi vårt socialcenter i Stanytsia-Luhanska. Personalen har flyttats.


Uppdatering 2022-02-18

Fosterfamiljer evakueras till västra Ukraina 

Idag reste barn och vuxna i våra verksamheter från Luhansk regionen i östra Ukraina till Lviv regionen i de västra delarna av landet, där de kommer att bo under de kommande två veckorna. Alla familjer ville inte exakueras, men alla har blivit erbjudna det stödet. På plats fanns redan barn och vuxna från vår verksamhet i Brovary som flyttades tidigare i veckan. Evakueringen var planerad sedan en tid tillbaka, och flytten av barn och familjer i våra program i Luhansk regionen genomfördes när konflikten i området trappades upp ytterligare mot slutet av veckan då en förskola i Stanytsia-Luhanska besköts under torsdagen.

Familjerna evakueras från vår verksamhet i östra Ukraina

Vårt socialcenter i Stanytsia-Luhanska stödjer cirka 200 barn i lokalsamhället. Under torsdagen och fredagen gick all verksamhet på socialcentret över till digitalt arbete. Kateryna Profatylova, socialarbetare för SOS Barnbyar i Stanytsia-Luhanska berättar om hur beskjutningen hördes kort efter att hon anlänt till centret:

– Vi kontaktade familjerna som skulle komma hit för planerade aktiviteter under torsdagen, och eftersom de bor långt från centret kunde ingen av dem komma. Efter att ha fått veta vad som hände på förskolan ställde vi in ​​alla aktiviteter och återupptog vårt arbete online hemifrån. Det finns inga skadade barn eller föräldrar bland de familjer vi stödjer. Men barnen är oroliga och påverkas av det som pågår. Vi kommunicerar med föräldrarna online, pratar om deras oro över situationen, erbjuder dem psykologiskt stöd och informerar om de närmaste platserna dit de kan vända sig för att få hjälp, säger Kateryna Profatylova.

Situationen i Stanytsia-Luhanska kommer utvärderas. Därefter ser vi hur länge vi behöver ha online-undervisning.


Vår verksamhet i Ukraina

Familjestärkande: Sedan 2003 har vi stöttat familjer som riskerar att splittras. Stödet varierar beroende på var familjs behov, och kan bestå av rådgivning, psykologiskt, socialt och materiellt stöd. Vi håller workshops om ämnen som skydd av barn och barns hälsa.

Familjeliknande omsorg: Barn som saknar en förälders, eller annan trygg vuxens, omsorg får ett tryggt och stabilt hem att växa upp i. SOS-familjernas legala status är fosterfamiljer och de får allt det stöd de behöver från SOS Barnbyar. Vi arbetar även med kortsiktiga lösningar när möjligheten till återförening med den biologiska familjen finns.

Katastrofinsatser: Vi stödjer familjer i konfliktområden och de som har tvingats lämna sina hem, med bland annat medicinskt, pedagogiskt och socialt stöd. Behovet av psykologiskt stöd har tredubblats i Ukraina sedan hösten 2015. Under 2015 nådde vi, trots de farliga arbetsförhållandena, över 300 internflyktingar i Kiev-regionen och över 160 i Lugansk-regionen med stöd.

Ungdomsprogram: Vi stöttar unga så att de kan skapa förutsättningar för anställningsbarhet och ett självständigt liv.

Påverkansarbete: SOS Barnbyar arbetar med regeringen och andra lokala myndigheter för att främja och förbättra barnens rättigheter.

SOS Barnbyar har haft verksamhet i Ukraina sedan 2003. Under 2010 öppnades den första barnbyn i Brovary, i Kiev regionen. Arbetet i Luhansk regionen i de östra delarna påbörjades under 2012, och sedan 2014 har vi stöttat barn och familjer på båda sidorna av kontaktlinjen.

Verksamhetsområden SOS Barnbyar Ukraina.

Foto: Kristina Häggström och SOS Barnbyar i Ukraina, Polen och Rumänien

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-03-14

Liknande

Artikel

Jan Bardell ny styrelseordförande i SOS Barnbyar

SOS Barnbyar Sverige har valt Jan Bardell till ny styrelseordförande. Jan har lång erfarenhet från uppdrag inom näringslivet.

Läs mer här

Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Läs mer här

Artikel

Solpaneler som förändrar livet

I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.

Läs mer här