Artikel

Björn Hedensjös tre tips: Så blir vuxna bra föräldrar

En punkt som Björn särskilt lyfter handlar om att föräldern ska kunna ha en egen materiell trygghet. Den vuxna ska ha en egen bostad där ens barn också kan bo och utöver det en inkomst som gör att man kan försörja barnen. Detta menar han är själva basen för att kunna vara en bra förälder till sitt, eller sina, barn och ge dem den tryggheten och uppväxten som de behöver.

Björn Hedensjö är psykolog och författare. Han har tidigare synts i TV4-programmet Min historiske pojkvän och i SVT-programmet Vi eller aldrig. Tillsammans med Lina Thomsgård driver han podcasten Dumma människor där de bland annat diskuterar frågor om mänskligheten och föräldraskap.

Utan det så blir det väldigt svårt. Man behöver kunna ge det och allra helst känna sig lite trygg i det, vila i att det kommer vara så här nu.

Utöver den materiella tryggheten behöver den vuxna se till att det finns en positiv gemenskap i familjen. Förutom att ha ett familjeliv som rullar på som det ska och att känna att man har koll på själva logistiken så påpekar Björn att det behövs mer utöver det för att den här gemenskapen ska stärkas.

Man behöver ett umgänge som är roligt och berikande. Att man försöker hitta sådant som faktiskt är kul för alla. Man kan laga mat tillsammans till exempel.

Den tredje punkten handlar om vikten av att den vuxna tar hand om sig själv först för att sedan kunna hjälpa andra. För att kunna ta hand om sina barn så behöver den vuxna själv kunna fungera och känna sig grundad i sig själv. Han berättar att föräldraskap ibland liknas med självledarskap, att föräldraskap är som en ledarskapsuppgift som man behöver klara.

Jag tänker på den här liknelsen som kommer upp ibland om när man är på flygplan och får instruktioner från flygpersonalen. Den här syrgasmasken, att se till att man sätter på sig den själv först så att man kan hjälpa andra. Och lite samma grej i föräldraskapet. Om man helt kör på fälgarna så blir det svårt att vara en bra förälder.

En vuxen förälder som då känner sig trygg i sig själv kan därefter förmedla det vidare till sitt barn. Trygg bas, säker hamn är något som man brukar prata om kring föräldraskap, berättar Björn. För ett barn ska föräldern vara en hamn dit barnet kan vända sig när något jobbigt har hänt då och det behöver en stabil punkt just i den stunden.

I grund och botten, någon man kan lita på som finns där. Någon som lyssnar, är lyhörd och ser en, summerar Björn Hedensjö.

Text: Anton Näckdal
Foto: Mattias Barsk

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2021-11-30

Liknande

Nyhet

Psykologiskt stöd ger barn trygghet efter missilattacken mot Israel

De iranska attackerna mot Israel i söndags orsakade rädsla och oro hos barn och ungdomar i våra program i landet. En 7-årig flicka skadades.

Läs mer här

Artikel

Workwear for Kids – en kollektion som står upp mot barnarbete

Med initiativet Workwear for Kids strävar vi efter att öka medvetenheten om de hårda förhållanden för barnarbete och säkerställa att en fråga som är mycket relevant för miljontals barns vardagsliv, fortsätter att få den uppmärksamhet den förtjänar från allmänheten.

Läs mer här

Artikel

Jon Henrik Fjällgren: ”Fler borde engagera sig för barnen”

Jon Henrik Fjällgren berättar om besöket i barnbyn och varför fler bör engagera sig.

Läs mer här