Artikel

Gaza: När leken blir livsviktig

I Gaza pågår en humanitär kris där grundläggande mänskliga rättigheter förnekas, och den lämnar människor utan tillräckligt med mat, hälsovård, utbildning, och utan möjlighet att försörja sina familjer. Barnen riskerar att bli traumatiserade.

Utvecklat trauma sker över tid, vid krig eller extrem fattigdom.

– Barn som lever med en konstant rädsla, oro eller ångest, håller svåra upplevelser på avstånd. De kan uppfattas som opåverkade av det de varit med om. Men de får ofta långvariga hälsoproblem, både fysiska och psykiska, samt inlärningsproblem och problem med relationer, berättar Teresa Ngigi som är psykolog och utbildar SOS-personal i traumahantering.

Akut trauma kommer som följd av en fristående katastrof, till exempel jordskalv eller bombdåd, och kan ge posttraumatisk stress. Barnen blir desorienterade, får flashbacks eller utvecklar en stor rädsla för att något liknande ska hända igen. Även de här barnen kan få fysiska och psykiska hälsoproblem.

Situationen i Gaza ger upphov till både och.

Därför ser vi just nu till att barn som drabbats av konflikten ges plats för lek. För barn i krigszoner eller katastrofområden är leken en fristad där de bara får vara barn, mitt i kaoset.

På plats i Gaza ser vi även till att:

  • Familjer i nöd får mat, vatten, filtar och hygienartiklar
  • Drabbade familjer får traumahantering
  • Barn som förlorat sina föräldrar får ett tillfälligt hem i våra barnbyar

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2021-07-08

Liknande

Artikel

Selams kamp mot könsstympning

Sedan samarbetet med SOS Barnbyar inleddes för två år sen har 26 flickor sluppit bli könsstympade.

Läs mer här

Artikel

Hon vill ge sina barnbarn en framtid

Mormor Daianas kärlek och beslutsamhet får både affärerna och människor att blomstra.

Läs mer här

Nyhet

Debattinlägg: Biståndet bör riktas mot barnen

Väpnade konflikter pågår på många platser runt om i världen. Även om det är jobbigt och obehagligt behöver både allmänheten och Sveriges regering orka med att ta in att oskyldiga barn dör i konflikter varje dag, året runt, skriver Petra Nyberg, tillförordnad generalsekreterare på SOS Barnbyar.

Läs mer här