SOS Barnbyar Logo Orange

Artikel

Gör ditt kaffe på etiopiskt vis

Foto: Paula Jahn

Kaffet spelar en central roll i många kulturer världen över. I Etiopien betraktas kaffeceremonin som en vänskaplig gest och är en grundpelare i deras gästfrihet. Etiopierna har en ritual kring sitt kaffedrickande, och det blir en stund under dagen där man sitter ner, tar det lugnt och umgås med varandra. På bilden ser du Yodit* som växt upp i en barnby i Etiopien. Hon är idag 24 år gammal och driver sin egna restaurang. På bilden förbereder hon kaffe på traditionellt etiopiskt vis.

Vill du skapa gemenskap och prova på en egen etiopisk kaffeceremoni? Här har du några tips på hur det går till:

1. Köp riktigt etiopiskt kaffe

I Etiopien rostar man kaffebönorna under ceremonin, men om du inte har en kafferost kan du köpa bönor som redan är färdigrostade. Huvudsaken är att kaffet är etiopiskt givetvis. Mala kaffet gör du helst hemma, men det går också bra att köpa färdigmalt.

2. Hitta en lämplig kanna att servera kaffet ur

I Etiopien använder man en stor lerkanna som kallas Jebena. I Jebenan blandar man kokande vatten tillsammans med det rostade och malda kaffet. 

3. Sila kaffet

Du brygger inte kaffet som du kanske är van vid, utan personen som håller i ceremonin rör om i kannan medan kaffet tillagas. När kaffet är klart silas det några gånger för att separera vätskan från sumpen.

4. Servera kaffet i små koppar

Etiopier dricker traditionellt sitt kaffe med socker, men utan mjölk. När de häller upp kaffet hålls kannan ca 30 cm ovanför koppen. Personen som håller i ceremonin häller upp kaffe till alla deltagare och den äldsta deltagaren serveras alltid först. Till sist serverar värden sin familj och närmsta vänner, först efter att alla andra gäster har fått varsin kopp.

5. Dags för kaffe och konversation 

Kafferitualen hålls vanligtvis tre gånger per dag, och är oftast fyllda med livliga diskussioner kring livet och samtalsämnen som politik. 

6. Glöm inte tilltugg!

Se till att bjuda dina gäster på något litet att äta till kaffet. I Etiopien serverar de gärna popcorn eller jordnötter till kaffet.

 

Sådär, det var allt du behövde veta. Lycka till med din etiopiska kaffeceremoni!

 

 

* Kvinnan i artikeln heter egentligen något annat.

 

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2020-03-10

Liknande

Artikel

SOS Barnbyar skapar en ännu bättre verksamhet

SOS Barnbyar har ett pågående arbete för att ytterligare förbättra skyddet av barn i våra verksamheter.

Läs mer här

Nyhet

Postkodlotteriet ger 21 miljoner kronor till SOS Barnbyar

Läs mer här

Artikel

Barnen bortom badparadiset

Många förknippar Tanzanias örike Zanzibar med turism, vita sandstränder och kristallklart vatten. Men bakom lyxhotellen finns ett liv i fattigdom som hindrar många barn från att äta sig mätta, gå i skolan och växa upp med sina föräldrar. Sedan 1990-talet har SOS Barnbyar arbetat för att ge just dessa barn i Zanzibar en trygg uppväxt.

Läs mer här