Artikel

Hon fann modet i barnbyn

Leap fick en tuff start. Inte förrän hon kom till barnbyn fick hon uppleva gemenskap och en stöttande miljö med plats att växa och blomstra. 

Flicka i röd klänning sitter mittemot mamma i gul kofta mot rosa vägg
SOS-mamman är en trygg punkt för Leap.

Leaps föräldrar dog när hon var mycket liten. Efter det bodde hon hos sin mosters familj, som hade fem egna barn och var mycket fattig. Huset de bodde i var mycket litet och byggt av trä.

Situationen för mostern var svår eftersom hon hade väldigt begränsade resurser och hennes man hade lämnat dem. De levde i fattigdom och fick ingen hjälp från släktingar. Mostern mådde sämre och sämre. Till slut klarade hon inte av att hantera situationen så en dag blev det för mycket – och hon tog till våld. Allt detta påverkade Leap hårt. Även skolgången drabbades, eftersom hon inte fick något stöd hemifrån. Hon blev orolig och höll sig för sig själv.

Men det hela förändrades i januari 2019. Då kopplade de sociala myndigheterna ihop henne med SOS Barnbyar och hon fick flytta till ett tryggt hem i en av våra barnbyar i Kambodja.

Leap har sin SOS-mamman Nhep Vorn som ser till att hon mår bra och får det stöd hon behöver. Hon har dessutom sex andra syskon som hon tycker mycket om. Hon är nu 10 år gammal och går i fjärde klass.

Tack vare att situationen förändrades har hon nu utvecklats till ett glatt och tryggt barn. Hon skrattar ofta och är inte längre orolig eller rädd för att umgås med andra.

Barn i olika åldrar sitter ute på en bänk med grönt gräs bakom
Leap till höger tillsammans med sina syskon i barnbyn.

Hennes SOS-mamma vittnar om den stora förändring som skett, sedan hon kom till barnbyn.

– Då var hon så skygg och höll sig undan från de andra barnen. Jag visste nästan inte vad jag skulle göra.

Hon noterade att Leap ofta var själv och inte vågade leka med de andra barnen. Men för varje dag som gick, och med varsam hand från mamma Nhep Vorn, stöttades hon att ta för sig mer. Hon utvecklades från ett blygt och tystlåtet barn till en glad och modig tjej – som dessutom är väldigt duktig i skolan. Där får hon oftast bra resultat. Hon försöker att studera hårt i alla ämnen, både i skolan och hemma.

Leap tycker mycket om att läsa. När hon inte pluggar, går ofta till biblioteket i skolan eller det som finns i staden, med sina kompisar. Hon älskar att läsa och skriva och därför tycker hon om det khmeriska språket mer än andra ämnen. I framtiden vill hon bli lärare. Hon pratar och leker ofta med de andra barnen i barnbyn på lekplatsen på kvällarna. Hon är ofta glad och uppskattar den trygga miljön hon nu bor i.

En mamma i gul tröja sitter med varsitt barn runt sig och de läser
Leap gör läxorna tillsammans med sin SOS-mamma och bror.

Under pandemin, när vardagen kullkastades, skiftade Leap och hennes syskon till onlinestudier. Tack vare satsningen ”SOS Digital Villages” hade de tillgång till uppkoppling, digitala verktyg och lärde sig hur de skulle använda utrustningen. Det var till stor hjälp för Leap och alla de andra barnen i barnbyn. De fick material för distansundervisning som läraren undervisade online, och hon hade tillräckligt med tid att studera med lärarna som stödde henne. Alla runt henne, inklusive lärarna, imponerades av hennes förmåga att hålla i gång sina studier även under pandemin.

Leap är målinriktad och ambitiös. Eftersom hon är omgiven av människor som stöttar henne, vågar hon drömma stort – och också följa sina drömmar.

Text och foto: Pearl Sandhu

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2023-05-26

Liknande

Artikel

Läxläsningen är det finaste

SOS-föräldrarna i en av våra barnbyar i Moçambique välkomnar oss med dans och sång när vi besöker dem. De arbetar med barn som levt i utsatthet, och deras trygghet och värme är precis vad barnen behöver.

Läs mer här

Artikel

Tvingades arbeta i stället för att gå till skolan

När mamman dog tvingades de arbeta på ett farligt bygge för att överleva. Vändningen kom med SOS Barnbyar.

Läs mer här

Artikel

Fylld aubergine och zucchini

En populär rätt från mellanöstern som SOS-mamman Rakazia i Syrien ofta lagar tillsammans med barnen.

Läs mer här