Nyhet

Kriget är inte över – nu går barnen i Syrien in i sitt åttonde krigsår

Var fjärde person som dödats i Syrienkonflikten är ett barn

Omkring 3,3 miljoner barn i Syrien lever i farliga områden i Syrien och riskerar utsättas för dödligt och skadligt våld och över 1,5 miljoner människor lever med permanenta skador till följd av kriget. Fakta hämtad från Unicef. Nu har kriget pågått i sju år. Sju år som stulits av barn som tvingats växa upp rädda, som förlorat familj och vänner, skola och barndom. SOS Barnbyar fortsätter stödja hårt drabbade barn och familjer och har utökat insatserna för att möta barnens långsiktiga behov av återhämtning.

”Vi får aldrig glömma vilken påverkan den här hemska konflikten har haft på en hel generation barn. Det är hög tid att ta itu med den långsiktiga omvårdnaden av barnen som har drabbats av våld, separation från och förlust av familjemedlemmar, avbrott i utbildningen och förlusten av en fredlig, säker och trygg barndom.” Det säger Alia Al-Dalli, som är internationell chef för SOS Barnbyar i Mellanöstern och Nordafrika.

Det här gör SOS Barnbyar

SOS Barnbyars nödhjälpsprogram finns i Aleppo, Damaskus och Tartous och består av barnvänliga platser, tillfällig omvårdnad av barn, medicinskt och pedagogiskt stöd och humanitärt bistånd. Vi har arbetat med lokala och internationella partners för att stödja barn, med fokus på de som har förlorat föräldrar eller är separerade från sina familjer.

SOS Barnbyar arbetar för att se till att hundratals barn i Damaskus-området som lämnade skolan för att hjälpa sina familjer kan återvända till klassrummet. Familjer får bidrag för mat, uppvärmning och hyra så att barnen kan fortsätta sina studier. Genom back-to-school-projektet får barnen också skolmaterial, skoluniformer och skor.

SOS Barnbyar har öppnat sin andra by i Damaskus-området och har utökat sitt långsiktiga engagemang för utsatta barn i landet. ”Vi arbetar hårt varje dag för att skydda barn i vår omsorg och att möta deras behov, oavsett om de bor i en SOS barnby eller någon annanstans”, säger Ghufran Awera, chef för den nya SOS barnby Saboura.

Pojkarna spelar fotboll i barnbyn i Saboura, medan andra besöker lekplatsen som öppnades strax efter att barnbyn öppnades i oktober 2017.

SOS Barnbyars drop-in center öppnade i november 2017 för yngre barn och ungdomar som har tvingats lämnat skolan för att hjälpa sina familjer. Centret som ligger i den östra utkanten av Damaskus ger barn från utsatta områden i Syrien välbehövlig omsorg och tillfälligt skydd. ”De flesta barn som kommer till centret har trauman på grund av kriget och av pressen deras familjen känner för att tjäna pengar. Det finns också fall av barn som varit med om sexuella och fysiska övergrepp”, säger Mohammad Massoud, projektledare på SOS Barnbyar. ”Det är viktigt att vi kan reagera på dessa barns behov när det gäller psykologiskt stöd, hälsovård och grundläggande utbildning.”

SOS Barnbyar Syrien arbetar med partnerorganisationer för att ge tillfällig omsorg åt ensamstående och separerade barn i Tartous, en kustregion dit människor flyr från våldet i andra delar av landet. SOS Barnbyar driver även en barnvänlig plats i Tartous där hundratals barn får tillgång till fritidsaktiviteter och stöd till utbildning och handledning.

SOS Barnbyar Syrien öppnade två barnvänliga platser i Aleppo-regionen 2017. Ett i januari på landsbygden i Jibrien-området och det andra i augusti inne i staden Aleppo. Barnvänliga platser är platser där barnen får en paus i vardagen och där bedrives pedagogisk verksamhet, psykologisk och emotionell omsorg och grundläggande hälso- och sjukvård.

Under en längre vapenvila i den nordliga staden Aleppo i slutet av 2016 och början av 2017, försåg SOS Barnbyar över 16 000 personer med rent vatten, varav många hade förlorat sina hem eller bodde i tillfälliga skydd.

Mat och andra humanitära förnödenheter tillhandahölls också till barn och familjer i Aleppo, där år av strider har drabbat på skolor, sjukhus och andra offentliga tjänster hårt. ”Jag frågade barn jag mötte vad de vill bli när de blir stora. De berättade att de vill bli bagare, läkare eller lärare – allt det de inte har, säger Andreas Papp, internationell chef för SOS Barnbyars nödhjälpsinsatser, efter att ha besökt Damaskus och den förstörda staden Aleppo.

Behoven är fortfarande stora och ditt bidrag kan ge fler barn en trygg uppväxt. Ge din gåva idag!

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2018-03-15

Liknande

Artikel

Jan Bardell ny styrelseordförande i SOS Barnbyar

SOS Barnbyar Sverige har valt Jan Bardell till ny styrelseordförande. Jan har lång erfarenhet från uppdrag inom näringslivet.

Läs mer här

Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Läs mer här

Artikel

Solpaneler som förändrar livet

I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.

Läs mer här