Familjen lever i ständig fara


Livet för Kalpaman och hennes tre barn är otroligt tufft efter jordbävningen och mordet på hennes man. Foto: Nina Ruud

För åtta år sedan planerade Kalpamans man att jobba utomlands för att kunna försörja sin familj. Han åkte till Katmandu för att ta ut pengar och ordna pass och biljetter medan hans fru, Kalpaman, var kvar hemma, gravid med deras tredje barn. Men han kom aldrig tillbaka hem. På resan tillbaka blev han nämligen rånad och dödad.

Kalpaman och hennes tre barn kämpar fortfarande med livet efter mordet, som ännu inte klarats upp, och efter jordbävningen som drabbade Nepal 2015. Förut hyrde de ett hus, men det kollapsade under jordbävningen vilket gjorde att de plötsligt förlorat allt av det lilla de hade kvar.

Ge en gåva idag

Liksom de andra som drabbades av jordbävningen, flyttade familjen in i ett tält på ett fält i närheten av deras lilla by. Nu har alla familjer, förutom Kalpamans, hittat en ny plats att bo på. Familjen fick tidigare tillgång till en liten hydda, men på grund av missunnsamhet i byn kunde de inte använda den. Därför lever de fortfarande i tältet, i ett område som är mycket osäkert och farligt. Tältet är nämligen beläget vid en trafikplats där det finns många barer, vilket ökar risken för övergrepp eftersom barerna ofta besöks av lastbilschaufförer som dricker stora mängder alkohol. Precis bredvid tältet ligger också en djungel där det finns leoparder, tigrar och ormar, något som utgör en fara för familjens liv. Kalpamans familj kan inte heller hyra ett hus eftersom de inte anses ha en tillräcklig betalningskapacitet, vilket gör deras situation nästintill omöjlig. Kalpaman och hennes barn är väldigt ledsna och ständigt utmattade, då situationen dessutom lett till utfrysning från de andra i byn.

Familjen är nu en del av SOS Barnbyars familjestärkande program och de kommer få hjälp att hitta en plats där de kan leva säkrare och barnen har fått hjälp så de kan gå i skolan. Äldsta dottern i familjen, 16 år gammal, studerar till ingenjör, medan de yngre syskonen, 9 och 7 år gamla, går i grundskolan.

Nu kan du hjälpa fler barn som Kalpamans barn, vars liv har slagits i spillror och vars trygghet har ryckts bort. Ge din gåva idag och ge fler barn en trygg uppväxt! Inte ett enda barn ska växa upp ensamt.