Artikel

Över 19 000 ukrainska barn deporterade

Göteborgs-Posten skriver idag om SOS Barnbyar i Ukrainas arbete för barn som blivit deporterade till Ryssland.

”Under Rysslands invasion av Ukraina har hittills mer än 19 000 ukrainska barn skilts från sina föräldrar och deporterats till Ryssland, meddelar hjälporganisationen SOS Barnbyar.

– Det är ett krigsbrott och enligt internationell rätt del i ett folkmord, säger Serhii Lukasjov, ledare för organisationen i Ukraina.

– Barnen berättar om omskolning och hjärntvätt. De får höra att deras föräldrar och Ukraina skulle ha avvisat dem och att de, om de återvänder, skulle ställas inför rätta. Vissa barn lockades med stora löften, andra sattes under press, säger Serhii Lukasjov.”

Läs hela artikeln här. 

Foto: SOS Barnbyar Ukraina

Dela inlägget

Publicerad: 2023-08-10

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

Trots tuffa arbetsförhållanden når de många

Att tvingas fly ner i skyddsrum i källare är nu en del av vardagen för många av våra medarbetare i Ukraina som gör en enorm insats för att stötta de som drabbats av kriget. Mer än 100 000 barn, ungdomar och deras familjer har fått stöd genom SOS Barnbyar under första halvan av 2023. 

Läs mer här