Artikel

Över 19 000 ukrainska barn deporterade

Göteborgs-Posten skriver idag om SOS Barnbyar i Ukrainas arbete för barn som blivit deporterade till Ryssland.

”Under Rysslands invasion av Ukraina har hittills mer än 19 000 ukrainska barn skilts från sina föräldrar och deporterats till Ryssland, meddelar hjälporganisationen SOS Barnbyar.

– Det är ett krigsbrott och enligt internationell rätt del i ett folkmord, säger Serhii Lukasjov, ledare för organisationen i Ukraina.

– Barnen berättar om omskolning och hjärntvätt. De får höra att deras föräldrar och Ukraina skulle ha avvisat dem och att de, om de återvänder, skulle ställas inför rätta. Vissa barn lockades med stora löften, andra sattes under press, säger Serhii Lukasjov.”

Läs hela artikeln här. 

Foto: SOS Barnbyar Ukraina

Dela inlägget

Publicerad: 2023-08-10

Liknande

Nyhet

Psykologiskt stöd ger barn trygghet efter missilattacken mot Israel

De iranska attackerna mot Israel i söndags orsakade rädsla och oro hos barn och ungdomar i våra program i landet. En 7-årig flicka skadades.

Läs mer här

Artikel

"Barnen visste att när vi säger: 'Det är dags att gå!' då är det dags att gå."

Nyligen evakuerade vi 68 barn, samt 11 medarbetare och deras familjer, från barnbyn i Rafah, Gaza. I den här intervjun berättar Samy Ajjour, programchef för SOS Barnbyar i Rafah, om evakueringen och hur det går för barnen sedan de anlände i Betlehem.

Läs mer här

Nyhet

Barn har evakuerats från Rafah

Totalt 68 barn och 11 anställda och deras familjer har evakuerats från vår barnby i Rafah, Gaza. Vi har arbetat genom diplomatiska kanaler med alla relevanta myndigheter för att föra barnen och de vuxna till Betlehem på Västbanken, där de säkert anlände den 11 mars.

Läs mer här