Sången alla unga borde få sjunga
”Sjung om studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår. Än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vår.”
Just nu är det den tiden på året när studenterna firar, är glada och festar. De ser en framtid och i början av juni är den skira grönskan en fin inramning till allt som ska firas. Just nu diskuteras också skolans framtid på många olika arenor. Stockholm stad har aviserat neddragningar och resursfrågan är som oftast en diskussion utifrån vem som ska betala vad.
Handelshögskolans rektor har gått ut i en debattartikel och pratat om glädjebetyg och att de funderar på att ha egna inträdesprov för att ”rätt elever” ska få möjlighet att studera. Vi har fått resultat som visar att våra tioåringars läsförmåga har sjunkit och granskning sker av friskolor som inte följer kursplaner. Förutom dessa axplock har hoten mot skolorna ökat markant.
En likvärdig skola där alla ska få möjlighet att utifrån förmåga skapa sig en plattform för att kunna gå vidare i livet är något Sverige alltid verkat för. Som alltid är det de mest sårbara och utsatta eleverna som påverkas mest av att inte kunna klara av sin skolgång på ett acceptabelt sätt, och som blir mest påverkade av det som händer inom skolans värld.
Vi vet idag att unga som lämnar samhällsvård generellt är en sådan sårbar grupp där alltför många inte rustas för vuxenlivet. Svåra hem-, och uppväxtförhållanden, psykisk ohälsa, sämre skolresultat och skolmisslyckanden leder till överrisker för såväl ensamhet och arbetslöshet som självmord och kriminalitet.
Vi på SOS Barnbyar arbetar särskilt med gruppen unga som lämnar samhällsvård och ser skolan som en viktig prioritering i det arbetet. Det handlar om att systematiskt tillgodose samhällsvårdade barn och unga en fullgjord grundskola och treårig gymnasieutbildning. Varje kommun behöver samverka med socialtjänst och stödja barn i familjehem. Stödet behöver finnas hela vägen från förskola till gymnasiet.
För visst vill vi att alla barn och unga oavsett bakgrund ska kunna stämma in i en av stroferna i Prins Gustavs fina sång – och den ljusnande framtid är vår. Det är väl de värderingarna vi vill värna om i Sverige.
Hej, jag heter Anna Ernestam. och tidigare har jag bland annat varit CFO och tillförordnad generalsekreterare för Röda Korset. Men sedan år 2020 har jag förmånen att vara generalsekreterare för SOS Barnbyar. Vi lever i en allvarlig tid som kräver både eftertanke och handling. I min blogg kommer du kunna ta del av mina tankar och åsikter med jämna mellanrum.
Taggar
Dela inlägget
Publicerad: 2023-06-02
Liknande
Nyhet
SOS Barnbyar i Almedalen om rätten till en trygg uppväxt
SOS Barnbyar finns på plats och kommer såväl arrangera som delta i ett antal seminarier under årets Almedalsvecka. Seminarierna handlar om unga som lämnar samhällsvård i Sverige, rätten till trygg uppväxt samt samarbetet mellan det offentliga, civilsamhället och näringslivet.
Läs mer härArtikel
SOS Barnbyar invald som expert i Socialstyrelsens nya råd
SOS Barnbyar har valts ut som en, av totalt 17 experter från civilsamhället, till nytt råd för barn och unga.
Läs mer härArtikel
SOS Barnbyar positiva till förslag att stärka barns rättigheter enligt barnkonventionen
SOS Barnbyar välkomnar förslagen i den statliga utredningen ”Förbättrade möjligheter för barn att utkräva sina rättigheter enligt barnkonventionen”. Utredningen har tagit ett helhetsgrepp om hur väl barn och ungas rättigheter tillvaratas i Sverige och på vilket sätt de har möjlighet att göra sina röster hörda i beslut som påverkar deras liv.
Läs mer här