SOS Barnbyar startade nationell programverksamhet år 2017. I vårt ungdomsprogram stöttar vi ungdomar i övergången från samhällsvård till ett självständigt och självförsörjande vuxenliv. I vårt familjeprogram stöttar vi nyanlända familjer för att underlätta etableringen i samhället.
Vi har lyssnat på barn och unga med erfarenhet av placering i samhällsvård.
De berättar att om de saknar en trygg vuxen kan det vara svårt att få sin röst hörd och förstå allt som händer i kontakt med myndigheter och beslutsfattare. SOS Barnbyar startar därför projektet Barnombud. På uppdrag av barn och unga i placering arbetar vi för att stärka deras delaktighet och rättigheter.
Vårt uppdrag är att barn och unga ska känna sig hörda, respekterade och förstådda i kontakt med socialtjänsten. Vi arbetar för att de får insatser de är i behov av och har rätt till samt förstår processer och beslut som berör dem. Barnombud ersätter inte insatser från socialtjänsten, skolan, hälso- och sjukvård eller liknande. Verksamheten är ett komplement, ett extra stöd, för de barn och unga som vill och behöver. Det är frivilligt och helt kostnadsfritt att delta.
Vill du veta mer?Glappet handlar om situationen för unga som lämnar samhällsvård i Sverige. Den belyser det glapp som finns mellan målgruppens behov och det begränsade stöd som erbjuds idag, samt vad som krävs för att minska glappet.
Läs rapporten härI poddserien ”På egna ben” belyser vi situationen för unga i Sverige som behöver möta vuxenlivet på egen hand, efter att ha varit placerade i samhällsvård.
När unga placeras, på till exempel HVB-hem eller i familjehem, tar samhället över föräldraansvaret. I många fall är samhället inte är en tillräckligt bra förälder och att unga lämnas vind för våg när de tidigt tvingas ta klivet in i vuxenlivet.
Hör ett antal modiga unga berätta om sina erfarenheter av att tidigt i livet behöva stå på egna ben.
Lyssna på poddenArtikel
Ungas röster lyfts i samhällsdebatten
Vårt ungdomsråd spelar en avgörande roll i att påverka och bidra med sina erfarenheter i viktiga samhällsfrågor. Linnea Baksås Martinsson, barnrättsjurist på SOS Barnbyar, berättar om ungdomsrådets arbete och deras viktiga insats i att forma remissvar.
Läs mer härArtikel
Så stärker vi barnrättsperspektivet hos Socialstyrelsen
Sedan ett år tillbaka har SOS Barnbyar varit en del av Socialstyrelsens råd för barn och unga. Här arbetar vi för att sätta barn och ungas behov och perspektiv i centrum och påverka viktiga beslut.
Läs mer härArtikel
Vår syn på regeringens förslag om sänkt straffrättsålder
Tisdagen den 28 januari tog justitieminister Gunnar Strömmer emot ett förslag om skärpta straff för unga lagöverträdare. Den statliga utredningen föreslår bland annat att straffbarhetsåldern sänks från 15 år till 14 år vid särskilt allvarliga brott. Det gäller brott med minimistraffet fyra år eller mer. Förslaget är tidsbegränsat och föreslås gälla i fem år.
Läs mer härArtikel
Barnombud är den viktiga vuxna som står upp för barnet
Nu är vårt pilotprojekt med barnombud i gång! Vår barnrättsjurist förklarar varför barnombuden behövs, vad vi vill uppnå – och hur arbetet ska följas upp.
Läs mer här