SOS Barnbyar startade nationell programverksamhet år 2017. I vårt ungdomsprogram stöttar vi ungdomar i övergången från samhällsvård till ett självständigt och självförsörjande vuxenliv. I vårt familjeprogram stöttar vi nyanlända familjer för att underlätta etableringen i samhället.
Vi har lyssnat på barn och unga med erfarenhet av placering i samhällsvård.
De berättar att om de saknar en trygg vuxen kan det vara svårt att få sin röst hörd och förstå allt som händer i kontakt med myndigheter och beslutsfattare. SOS Barnbyar startar därför projektet Barnombud. På uppdrag av barn och unga i placering arbetar vi för att stärka deras delaktighet och rättigheter.
Vårt uppdrag är att barn och unga ska känna sig hörda, respekterade och förstådda i kontakt med socialtjänsten. Vi arbetar för att de får insatser de är i behov av och har rätt till samt förstår processer och beslut som berör dem. Barnombud ersätter inte insatser från socialtjänsten, skolan, hälso- och sjukvård eller liknande. Verksamheten är ett komplement, ett extra stöd, för de barn och unga som vill och behöver. Det är frivilligt och helt kostnadsfritt att delta.
Vill du veta mer?Glappet handlar om situationen för unga som lämnar samhällsvård i Sverige. Den belyser det glapp som finns mellan målgruppens behov och det begränsade stöd som erbjuds idag, samt vad som krävs för att minska glappet.
Läs rapporten härI poddserien ”På egna ben” belyser vi situationen för unga i Sverige som behöver möta vuxenlivet på egen hand, efter att ha varit placerade i samhällsvård.
När unga placeras, på till exempel HVB-hem eller i familjehem, tar samhället över föräldraansvaret. I många fall är samhället inte är en tillräckligt bra förälder och att unga lämnas vind för våg när de tidigt tvingas ta klivet in i vuxenlivet.
Hör ett antal modiga unga berätta om sina erfarenheter av att tidigt i livet behöva stå på egna ben.
Lyssna på poddenArtikel
Barnombud är den viktiga vuxna som står upp för barnet
Nu är vårt pilotprojekt med barnombud i gång! Vår barnrättsjurist förklarar varför barnombuden behövs, vad vi vill uppnå – och hur arbetet ska följas upp.
Läs mer härArtikel
Regeringens förslag lever inte upp till Barnkonventionen
Regeringen har bett SOS Barnbyar att inkomma med synpunkter på slutsatserna i den statliga utredningen En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga. SOS Barnbyar delar bilden om att läget i Sverige är allvarligt när det kommer till ökad gängkriminalitet och att allt yngre barn dras in i brottslighet. Men vi ser att förslagen som presenteras i utredningen i dagsläget inte lever upp till Barnkonventionen, som är svensk lag.
Läs mer härNyhet
10 miljoner från Erling Perssons Stiftelse
Med stöd från Erling-Perssons stiftelse ska vi på SOS Barnbyar genomföra projektet Kraftsamling mot utanförskap i Sverige. Genom att erbjuda mentorer till unga som lämnar samhällsvård och stöd till familjer där de vuxna behöver stöd i sitt föräldraskap vill vi på sikt minska utanförskap i Sverige. Erling-Perssons Stiftelse stödjer projektet med 10 miljoner kronor över tre år.
Läs mer härArtikel
Debatt: ”Dagens unga i Sverige kan inte vänta på framtidens socialtjänstlag.”
Socialtjänsten måste våga använda befintlig lagstiftning och kraftsamla, skriver Anna Ernestam, generalsekreterare för SOS Barnbyar som stöttar barn och unga, både i Sverige och utomlands, som riskerar att förlora eller har förlorat sina föräldrars omsorg.
Läs mer här