krigsskadade byggnader

Katastrofinsatser

Vi skyddar barn i katastrofer

SOS Barnbyar finns på plats innan, under och efter att katastrofen inträffat och behovet är ett faktum. Närvaron och samarbetet med lokala myndigheter i närmre 140 länder runt om i världen gör att vi snabbt kan samordna riktade insatser till de mest utsatta.

Vårt primära fokus i dessa situationer är att barnen inte ska glömmas bort. Vi tar hand om barn som förlorat eller kommit bort från sina föräldrar, och arbetar för att familjer ska kunna återförenas. Vi upprättar också barnvänliga platser där vi erbjuder hjälp att bearbeta trauman genom lek, skratt och samtal med trygga vuxna.

I den akuta fasen kan vi även bistå med:

  • Mat
  • Vatten
  • Mediciner
  • Madrasser
  • Hygienartiklar tält
  • Kläder och andra förnödenheter.

Nyhet

Barn i vår barnby flyr för sina liv

Barn i vår barnby i Sudan flyr för sina liv. Stridigheterna, som utbröt lördagen den 15 april, har redan dödat omkring tvåhundra personer och skadat 1 800. Barnbyn ligger i konfliktens centrum och barnen har evakuerats till lägenheter i tryggare områden.

Läs mer här

Nyhet

365 dagar och vi är inte nära slutet

Gabriella Rask, programansvarig på SOS Barnbyar Sverige, berättar om situationen i Ukraina ett år efter Rysslands invasion.

Läs mer här

Nyhet

Översvämningar i Pakistan: Miljontals barn riskerar sina liv

Runt 1000 personer har dött och över 35 miljoner människor tvingas leva på gatan på grund av översvämningarna i Pakistan. Nästan hälften av de drabbade är barn.

Läs mer här

Artikel

Afrikas horn: Humanitärt stöd till 300 000 människor

En som drabbats hårt av katastrofen är 37-åriga Nkatiye. Hon är mamma till nio barn och bor i en av de värst drabbade områdena. Torkan har dödat alla hennes 100 getter och 31 kameler. Dessvärre är hon inte unik. Enligt FN har omkring 1,5 miljoner djur dött bara i Kenya, på grund av torkan. – &hellip; <a href="https://sos-barnbyar.se/katastrofinsatser/">Continued</a>

Läs mer här
Mamma och barn hjälp av sjuksköterska på SOS Barnbyars klinik.

Torkan på Afrikas Horn drabbar hela familjer då det är stor brist på möjligheter till försörjning och mat.  Mammor och barn får vård i vårt medicincenter i Somalia.

 

Kartonger med nödhjälp.

Kriget i Ukraina har inneburit att SOS Barnbyar skalat upp vår verksamhet enormt.
I samverkan med lokala partnerorganisationer når stödet fram.

En familj som bor i ett tält vid vattnet efter översvämningar i Pakistan.

Översvämningarna i Pakistan år 2022 splittrade familjer. SOS Barnbyar har en katastrofinsats där vi stöttar familjer så att de kan komma på fötter igen.

Förödelse efter jordbävningen i Syrien 2023.

Jordbävningen i Syrien skapade stor förödelse i början av 2023. I vår katastrofinsats i Aleppo stöttar vi familjer nu akut, men också långsiktigt för att bygga upp möjligheter till försörjning.