Nyhet

Nu tillsätts SOS Internationals oberoende externa kommission

SOS Internationals oberoende kommission är nu tillsatt. Deras uppdrag blir att fortsätta utreda de felaktigheter som framkommit vad gäller skydd av barn, förskingring och ledarskap i vårt internationella arbete. Efter utredningen kommer kommissionen ge rekommendationer till den internationella senaten om ytterligare åtgärder som bör genomföras för att minska sannolikheten att felaktigheter upprepas och att vi stärker skydd av barn i vår omsorg.

Kommissionen består av tre oberoende experter, Willy Mutunga, Mona Ali Khalil och Andras Vamos-Goldman. Willy Mutunga är tidigare överdomare i republiken Kenya (mellan 2011 och 2016). Han är en respekterad jurist och aktivist, som bidrog till att sätta Kenyas nya grundlagar 2010. Han har grundat och arbetat för flera ideella organisationer och har fått ta emot flera nationella och internationella utmärkelser och pris.

Mona Ali Khalil är expert inom juridik och har under många år varit rådgivare till FN:s generalförsamling, generalsekreterare och säkerhetsråd i svåra juridiska och politiska frågor kring FN:s freds- och säkerhetsarbete. Hon har även föreläst på Harvard universitet, Columbia universitet, Georgetown universitet och Diplomatisk akademi i Wien.

Andras Vamos-Goldman har varit med och grundat, samt under tio år lett, Justice Rapid Response (JRR). JRR är en mellanstatlig organisation, som har arbetat för att utreda internationella brott såsom folkmord, krigsbrott, brott mot mänskligheten och brott mot mänskliga rättigheter. Han har tidigare varit kanadensisk diplomat i östra Afrika, Washington DC, FN i New York och Sydafrika.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2021-10-05

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här