Nyhet

Nu tillsätts SOS Internationals oberoende externa kommission

SOS Internationals oberoende kommission är nu tillsatt. Deras uppdrag blir att fortsätta utreda de felaktigheter som framkommit vad gäller skydd av barn, förskingring och ledarskap i vårt internationella arbete. Efter utredningen kommer kommissionen ge rekommendationer till den internationella senaten om ytterligare åtgärder som bör genomföras för att minska sannolikheten att felaktigheter upprepas och att vi stärker skydd av barn i vår omsorg.

Kommissionen består av tre oberoende experter, Willy Mutunga, Mona Ali Khalil och Andras Vamos-Goldman. Willy Mutunga är tidigare överdomare i republiken Kenya (mellan 2011 och 2016). Han är en respekterad jurist och aktivist, som bidrog till att sätta Kenyas nya grundlagar 2010. Han har grundat och arbetat för flera ideella organisationer och har fått ta emot flera nationella och internationella utmärkelser och pris.

Mona Ali Khalil är expert inom juridik och har under många år varit rådgivare till FN:s generalförsamling, generalsekreterare och säkerhetsråd i svåra juridiska och politiska frågor kring FN:s freds- och säkerhetsarbete. Hon har även föreläst på Harvard universitet, Columbia universitet, Georgetown universitet och Diplomatisk akademi i Wien.

Andras Vamos-Goldman har varit med och grundat, samt under tio år lett, Justice Rapid Response (JRR). JRR är en mellanstatlig organisation, som har arbetat för att utreda internationella brott såsom folkmord, krigsbrott, brott mot mänskligheten och brott mot mänskliga rättigheter. Han har tidigare varit kanadensisk diplomat i östra Afrika, Washington DC, FN i New York och Sydafrika.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2021-10-05

Liknande

Artikel

Jan Bardell ny styrelseordförande i SOS Barnbyar

SOS Barnbyar Sverige har valt Jan Bardell till ny styrelseordförande. Jan har lång erfarenhet från uppdrag inom näringslivet.

Läs mer här

Nyhet

Familjer evakuerades från Charkiv

SOS Barnbyar har evakuerat 17 familjer från våldet i Charkiv till västra Ukraina. Där har de fått boende för de närmaste månaderna. Nu slipper barnen höra flyglarmen under nätterna.

Läs mer här

Artikel

Solpaneler som förändrar livet

I Moçambique lever över hälften av befolkningen utan elektricitet. Och vid 18-tiden blir det kolsvart. Två familjer som hittills levt utan elektricitet är Ezedias och Cacildas. De går SOS Barnbyars yrkesutbildning i montering av solpaneler och hoppas kunna bidra både till mer elektricitet i närsamhället, effektivisera sina företag inom sömnad och försörja sina familjer.

Läs mer här