Barnfadder

Som barnfadder följer du ett barn i en av våra barnbyar. Fadderbidraget används bland annat till kläder, skolgång, sjukvård och lön till SOS-föräldrar och annan personal som på olika sätt stöttar barnet.

En del går även till att säkra finansieringen av den internationella verksamheten, så att stödet används där det behövs som bäst. Tack vare ditt fadderskap kan barnet växa upp i en kärleksfull miljö med nära relationer till trygga vuxna och andra barn. I barnbyn har barnet någon som verkligen ser det, någon som bryr sig om det och står vid dess sida oavsett vad som händer.

Som barnfadder bidrar du till att fler barn får vara barn.

 

Det här får du:

 • Information om barnet du följer
 • Foto på barnet
 • Brev från barnbyn två gånger per år
 • Möjlighet att skicka hälsning till barnet vid t.ex. jul och födelsedag
 • Faddertidningen SOS Barn
 • Digitala utskick om vårt arbete

 

SOS Barnbyars tidning 2023.

Tillsammans skapar vi en trygg miljö – på barnens villkor

 • För att stärka skyddet av barn och värna barn och ungas integritet är inga besök i barnbyn tillåtna. Här kan du läsa mer hur vi arbetar med skydd av barn.

 • Du kan skriva brev till barnet du följer men det är alltid frivilligt för barnet att besvara din hälsning. Ange i så fall barnets unika ID-nummer, som p.g.a. integritetsskäl används i stället för efternamn. Adressen hittar du i dina fadderhandlingar. Tänk på att du skriver till barn från en annan kultur, med andra sociala värderingar, traditioner och levnadsstandard.

 • Om du som fadder vill skicka presenter till barnbyn, är det viktigt att du skickar sådant som klassas som brev enligt postens bestämmelser. Skicka inte paket, eftersom barnbyn då kan behöva stå för tullavgifter. Välj gärna presenter av mindre värde som kan glädja flera, för att undvika avundsjuka och konflikter. Adressen och barnets ID-nummer hittar du i dina fadderhandlingar.

 • Barn har rätt till privatliv och integritet. Publicera inte barnets bild och namn i sociala medier eller liknande.
Två glada barn.

Bra att veta om ditt fadderskap 

 • Barnen bor vanligtvis i barnbyn fram till dess att de blir vuxna och flyttar hemifrån. Om det är för barnets bästa kan de även återförenas med sin biologiska familj och lämna barnbyn tidigare. 
 • När barnet flyttar informerar vi dig, och du får möjlighet att följa ett annat barn eller en hel barnby.
 • Barnen har ofta fler än en fadder för att täcka kostnader i och kring barnbyn. På så sätt ges alla barn samma förutsättningar.  

Vi finns här för dig 

Har du frågor om ditt fadderskap är du alltid välkommen att höra av dig till [email protected] eller 08-545 832 04. Genom att lämna din mejladress missar du inte viktig information och kan enkelt del av vad som händer i verksamheten. 

Din integritet 

SOS Barnbyar behandlar dina personuppgifter i enlighet med den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR). När du anmält dig som fadder sparar vi dina personuppgifter för att kunna behandla ditt månadsgivande på bästa sätt. Personuppgifterna används därefter endast för det syfte du registrerat dig för samt för utskick av information från SOS Barnbyar. För att du ska kunna få rätt information om barnet du följer skickas dina personuppgifter även till vårt internationella kontor samt till det nationella kontoret i det land där barnbyn finns. Läs mer här.  

Vårt 90-konto – din trygghet 

SOS Barnbyar Sverige är anslutna till Svensk Insamlingskontroll, som regelbundet granskar verksamheten och garanterar att alla insamlade medel används på ett korrekt sätt. 90-kontot är vår garantistämpel. Det är en trygghet för dig som givare och en försäkring om att insamlings- och administrationskostnaderna aldrig överstiger 25 procent. SOS Barnbyar strävar alltid efter att hålla kostnaderna för dessa ändamål nere, och organisationen ligger årligen under den angivna gränsen. Här hittar du vår senaste årsberättelse där du kan läsa mer om hur pengarna används.

 

90 konto Svensk insamlingskontroll

Artikel

Hon fann modet i barnbyn

Leap fick en tuff start. Inte förrän hon kom till barnbyn fick hon en gemenskap med plats att växa och blomstra. 

Läs mer här

Artikel

Barnen bortom badparadiset

Många förknippar Tanzanias örike Zanzibar med turism, vita sandstränder och kristallklart vatten. Men bakom lyxhotellen finns ett liv i fattigdom som hindrar många barn från att äta sig mätta, gå i skolan och växa upp med sina föräldrar. Sedan 1990-talet har SOS Barnbyar arbetat för att ge just dessa barn i Zanzibar en trygg uppväxt.

Läs mer här

Artikel

Hon drömde om att bli en av flickorna med skolväska på axeln

Husen i barnbyn där Ary bor är varma och välkomnande. När hon kom dit som fick hon äntligen den trygghet hon förlorat efter att båda henne biologiska föräldrar dött. Innan hon kom till barnbyn bodde hon med sin faster, som hade knappa resurser, en bit utanför huvudstaden. Ary kunde inte gå i skolan och det &hellip; <a href="https://sos-barnbyar.se/till-dig-som-ar-fadder/barnfadder/">Continued</a>

Läs mer här

Artikel

En dag i Nanis liv

Nani är 11 år och går i sjätte klass. När hon var en och en halv månad gammal gick hennes mamma bort. Då blev Nani blev det första barnet som kom till den här barnbyn i Malawi. Idag bor Nani med sin SOS-mamma Nellie och sina SOS-syskon. Följ med en dag i hennes liv! En &hellip; <a href="https://sos-barnbyar.se/till-dig-som-ar-fadder/barnfadder/">Continued</a>

Läs mer här