Nyhet

Tusentals barn flyr attacker i Moçambique

Beväpnade grupper attackerar staden Palma och många oskyldiga har dött. Tusentals barn har tvingats fly sina hem och utan skydd riskerar de att utsättas för trafficking, misshandel och sexuellt våld. De var tvungna att lämna sina hem så hastigt att många av barnen inte har mer än kläderna de har på sig. De har gått i flera dagar för att söka skydd. Många har sökt skydd i staden Pemba som redan har 1,3 miljoner personer i akut behov av stöd.

– Attackerna drabbar främst kvinnor och barn som riskerar att utsättas för olika typer av våld, såsom trafficking, utnyttjande, misshandel, försummelse, sexuellt våld och trauma. Mer än 90 procent av människorna som flyr bor trångt hemma hos släktingar eller vänner i Pemba, som redan har svårt att få försörjningen att gå ihop, säger Clemence Langa, SOS Barnbyar i Moçambique, och fortsätter;

– Vi har ett lager med det vi behöver under en katastrof, såsom produkter för att förhindra spridningen av covid-19, vattenreningspaket, hygienpaket, matpaket, frön och verktyg med mer. Vi arbetar med myndigheter och partners för att dela ut det vi kan. Men med ökad politisk instabilitet och ökade konflikter så kommer vi behöva mer.

Våldsamheterna i Palma drabbar människor som redan lever i utsatthet. 110 000 personer bor i området och 43 600 har flytt dit på grund av attacker i andra delar av landet. Många i området har inte kunnat försörja sig och sina barn på länge. Sedan januari har basvaror inte kunnat komma fram till staden för att konflikter och osäkerhet påverkat transporterna.

Alla barn i vår barnby i Pemba är säkra, men Clemence Langa är orolig över utvecklingen.

– Jag är väldigt orolig för säkerheten i barnbyn i Pemba för människors desperation har lett till inbrott i barnbyn, som inte har något stängsel. Vi arbetar för att se till att barn, medarbetare och SOS-mammor är säkra samtidigt som vi försöker stötta de barn som behöver vårt stöd. Vi försöker också se till att mammorna och barnen som har flytt får säkerhet och psykosocialt stöd.

Barnen behöver ditt stöd nu. Stötta barn i katastrofer genom att swisha till 123 320 07 14.

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2021-04-08

Liknande

Artikel

Känslomässig trygghet är livsnödvändigt

Så här stöttar vi barnen som förlorat sina föräldrar i samband med jordbävningen i Marocko.

Läs mer här

Nyhet

Så mår barnen efter jordbävningen i Marocko

– Barnen var rädda när de kände skalven, men som tur är är barnbyn bra byggd och husen skadades inte. Barnen och ungdomarna, såväl som personal och fosterfamiljer är oskadade och i säkerhet, säger Samya El Mousti, SOS Barnbyar i Marocko.

Läs mer här

Artikel

En SOS-mammas dag

Malani är mamma till nio barn. Nio barn att väcka, nio koppar te att hälla upp, nio matlådor som ska förberedas och alla barn får en puss på kinden innan de går till skolan. Malani från Sri Lanka delar med sig av sin dag som SOS-mamma.

Läs mer här