Nyhet

Ukraina: Det här händer nu

Vi finns där för barnen och har funnits på plats i Ukraina sedan 2003. Vi finns där med akuta krisinsatser och även efter kriget, när barnen ska lära sig att hantera sina trauman, komma ifatt i skolan och trots kriget utvecklas till sitt starkaste jag.

I takt med att situationen utvecklas riktas våra humanitära insatser där de behövs som bäst.

Det här gör vi på plats i Ukraina och närliggande länder:

  • Förhindrar att familjer separeras (mat, förnödenheter, juridisk rådgivning, hälso- och sjukvårdstjänster, psykosocialt stöd, och ekonomiska bidrag bl.a.)
  • Skydd och omsorg för barn och familjer i våra program
  • Boende och skydd för barn och familjer som tvingats fly sina hem
  • Familjeåterförening för de familjer som splittrats i kaoset
  • Stöd till myndigheter för att säkerställa skydd för barn som bor i fosterfamiljer och institutioner
  • Barnvänliga platser
  • Traumahantering och psykosocialt stöd
  • Stöd till barn och unga för att underlätta integrering i nya utbildningssystem eller alternativa övergångslösningar

För att bidra till vårt arbete med att stötta barn och familjer som drabbas av krig och katastrofer kan du skänka en gåva till vår katastroffond – swisha till 123 320 07 14. Du kan också bli fadder, ta reda på mer här.

Ge en större gåva som privatperson eller företagKlicka här eller kontakta vår Strategic Partnership Manager Caroline Kallenberg. Ni når Caroline via mejl eller på 070 774 66 44.

Vi finns kvar i Luhansk och Kiev

Under de senaste veckorna har de östra delarna av Ukraina drabbats av de hårdaste striderna, och belägrade områden har berövats tillgång till bland annat mat, vatten, värme och elektricitet. Trots att flera platser i Luhansk oblast är under kontroll av ryska armén har vi inte bara fortsatt att stötta de programdeltagare som finns kvar i Luhansk och Kiev regionerna utan även utökat vår verksamhet och startat aktiviteter i ytterligare sju relativt säkra regioner i västra och centrala Ukraina. Tre nya social center har skapats, nya mobila team för psykosocialt stöd har inrättats och program för kontantutdelning till fosterfamiljer fungerar nu i fem regioner.

3 nya social center

Tre nya social center har öppnats i Uzjhorod, Tjernihiv och Dnipro. I centren erbjuds bland annat psykologiskt stöd, stödgrupper, matleveranser, mediciner och monetärt stöd.

Kontantutdelning

2200 ukrainska hryvnia har delats ut till familjer, barn och deras vårdnadshavare som är på flykt inom Ukraina. Just nu delar vi endast ut kontantstöd till fosterfamiljer med tre eller fler barn.


Uppdatering 2022-05-12

Tillsammans med Caritas har vi ett dagcenter i Österrike för barn som flytt från Ukraina. Här finns det utrymme för barn att bara vara barn.

Alla foton: Alexandra Terr


Uppdatering 2022-05-09

Familjerna som stannade kvar

Som många vet evakuerade vi barn från våra barnbyar i Ukraina precis innan kriget började. Ingen trodde att det skulle bli krig på riktigt, men vi valde att ta hotet på allvar och det säkra före det osäkra.

Vi har också rapporterat att vissa familjer i våra barnbyar valde att stanna kvar. Några av dem har vi lyckats evakuera i efterhand och andra har känt sig säkra där de är och velat stanna. Alla familjer är i säkerhet och får psykologiskt och ekonomiskt stöd för att kunna försörja sig. Vi har mycket kontakt med familjerna som är kvar, men ibland kan vi inte nå alla på grund av elbrist.

Ungdomsprogrammet i Brovary

I Brovary har vi haft ett ungdomsprogram där vi har stöttat ungdomar till ett självständigt vuxenliv. De flesta av tjejerna flydde Ukraina i början av kriget och just nu försöker vi få alla ungdomar som flytt samlade i Polen. Många av killarna var tvungna att stanna i landet då de är över 18 år. Ingen har blivit kallad till försvaret och alla är i säkerhet. De hjälper nu till att städa upp i vår barnby i Brovary tillsammans med våra kolleger.

Ungdomar från vårt ungdomsprogram i Ukraina innan kriget.

Barn som växer upp på institution

Tillsammans med våra samarbetspartners har vi lyckats evakuera några av barnen som var övergivna på institutioner till säkra platser i Ukraina. Vi stöttar dem med deras basbehov och nu har barnen kunnat börja skolan igen.


Uppdatering 2022-05-02

Det här gör vi för ukrainska barn i Belgien

Foto: Matthias Ziegler

I Belgien är vi med och samordnar flyktingmottagandet. Vi registrerade oss snabbt hos kommunen Nassogne och kunde redan efter några dagar ta emot familjer. Vi hjälper också till med ett hem för ungefär 200 ukrainska barn och föräldrar i Leuven. Flera ungdomar, som vi stöttar sedan tidigare, har hjälpt till att förbereda boendet.

– De är rädda, precis som vi. De var tvungna att lämna sitt land, precis som vi. De förlorade sin familj, sina vänner. Och att återvända hem, när kommer det att vara möjligt? säger en av ungdomarna.

Just nu arbetar vi med att se hur vi tillsammans med partners kan erbjuda psykosocialt stöd och barnvänliga platser, så att barnen får vara barn igen.


Uppdatering 2022-04-29

I förrgår publicerade DR Nyheder en artikeln om situationen Mariupol och bland annat vårt arbete för flyktingar i Europa. Här är ett utdrag ur den:

Inte mycket att gå tillbaka till

Medan FN försöker evakuera instängda civila från Mariupol har några lyckats fly från den bombade hamnstaden under de senaste veckorna.

– De har anlänt till bland annat Bulgarien, säger Antoniya Tilkova. Hon är chef på SOS Barnbyar (programchef för SOS Barnbyar i Bulgarien) och har just öppnat en barnby utanför huvudstaden Sofia för att ta emot flyktingar från kriget i Ukraina.

Under de senaste tre veckorna har hon tagit emot 18 flyktingar – däribland flera från Mariupol – och hon räknar med att snart kunna ta emot 100 ukrainska flyktingar i barnbyn. Hon säger att de som kom från Mariupol fick fly till fots.

– Först fick de gå i flera dagar eftersom det inte fanns någon humanitär korridor, säger Antoniya Tilkova till DR Nyheder.

– Därefter förstördes deras hem helt och hållet. De har inget hem att återvända till. Allt de hade är borta, säger hon.

– De är mest oroliga för sina män och äldre familjemedlemmar som inte har kunnat fly. De är mycket rädda för att gå under. Det är något som de pratar mycket om, säger hon.

Samtidigt råder det osäkerhet om hur länge de kommer att få stanna i Bulgarien. Från början var det meningen att de skulle stanna i ett år, men utvecklingen i Mariupol och på andra håll gör det svårt att tänka sig att de ska kunna bo där inom den närmaste framtiden.

– Alla mammorna sa att de förväntade sig att det skulle pågå i några veckor. Nu har det gått två månader och det verkar inte sluta. Så det råder stor osäkerhet om framtiden, säger Antoniya Tilkova, som menar att det kan ta flera år efter kriget att återuppbygga bombade städer som Mariupol.

Under tiden försöker man ge dem ett normalt liv, säger hon, och påpekar att det viktigaste som mammorna ber om är säkerhet för sina barn, medan barnen behöver psykologisk hjälp.

– Det viktigaste för oss är att ge dem hopp och hjälpa dem att känna sig hemma igen. Vi är ledsna över att de inte är hemma hos sina familjer, men vi försöker visa dem att de är i en säker miljö nu.

Ta del av hela artikeln här, skriven av journalisten Sean Coogan.


Uppdatering 2022-04-28

Ett viktigt steg framåt för barn i Ukraina

Igår signerade vi ett avtal med barnskyddsmyndigheten i Transkarpatiens oblast, som innebär ett viktigt steg för att gå ifrån institutioner efter kriget. Institutioner är inte barnens bästa och vi arbetar för att man i stället ska stärka familjer så att de kan hålla ihop och om det inte är möjligt skapa en familjeliknande miljö för barnen (såsom våra barnbyar).

Avtalet innebär att regionen kommer hänvisa ärenden till oss och våra samarbetspartners för olika typer av stöd. Stödet vi kommer bistå med är:

  • Kontantstöd
  • Psykosocialt stöd
  • Rådgivning
  • Stöd att få tillgång till mat och dokumentation
  • Familjeliknande omsorg till de barn som inte längre har någon föräldraomsorg på grund av kriget

Huvudsyftet med stödet är att förhindra att familjer splittras och finnas där med familjeliknande omsorg om det redan har hänt. Arbetet fortsätter och vår förhoppning är att vi kommer kunna skriva liknande avtal med andra regioner i Ukraina.


Uppdatering 2022-04-26

Barn ska få vara barn

Många familjer söker skydd hos oss i bland annat Tjeckien, Ungern, Lettland, Litauen, Österrike, Polen och Rumänien. Just nu är fokuset att barnen ska komma tillbaka till skolan, få traumahantering och bara få vara barn – leka, skapa och få nya kompisar. Här är några bilder från våra barnbyar.

Barnen gör påskpynt

En stor tröst för många barn är att de har kunnat ta med sina husdjur.


Uppdatering 2022-04-21

Just nu i Ukraina

I Ukraina fortsätter vi att etablera samarbeten med andra organisation för att nå bredare och kunna vara mer effektiva. Det vi gör just nu är att stötta fosterfamiljer, förse familjer med mat, förnödenheter och boende i Charkiv, Donetsk och Luhansk, driva barnsäkra platser och distribuera mat i Lviv, Ternopil och Zakarpatska. Vi stöttar också vår personal och deras familjer.

En av våra barnsäkra platser i Ukraina

Just nu i Europa

Fler och fler familjer och barn får stöd och söker skydd hos oss i Tjeckien, Ungern, Lettland, Litauen, Österrike, Polen och Rumänien. Stödet är alltid individuellt och behovsbaserat, men inkluderar bland annat boende, mat och förnödenheter, pengabidrag, tillgång till vård, psykologiskt stöd, stöd för föräldrar att komma ut på arbetsmarknaden, stöd i våra center och familjestärkande program. Många av barnen får stöd att komma tillbaka till skolan.

En flicka från Ukraina som bor i vår barnby i Rumänien har börjat med online-undervisning.

Alla hjälps åt

Ilie och Yevhenii

I vår verksamhet i Rumänien får de vuxna som kan hjälpa till att förbereda boende för att fler flyktingar ska kunna tas emot.

– Jag talar inte rumänska och Ilie (som jobbar på SOS Barnbyar) pratar inte ukrainska. Vi förstår varandra genom arbete. Min familj får hjälp här och jag är glad att jag kan ge tillbaka, säger Yevhenii, som är pensionär.


Uppdatering 2022-04-08

De kom för att utbilda sig, men fick fly för sina liv

Sami och syskonen Eseohe och Eron har flytt Ukraina till vår barnby i Rumänien

Sami, Eron och Eseohe är typiska ungdomar som törstande efter kunskap lämnade sitt hemland Nigeria för att studera vid Charkivs universitet i Ukraina. Deras hårt förvärvade akademiska framtidsutsikter och deras liv hotades hänsynslöst när Ryssland inledde ett krig mot Ukraina.

Sami, Eron och Eseohe delar med sig av sina berättelser om överlevnad, sina känslor och erfarenheter och sina planer för framtiden.

Ta del av hela intervjun


Uppdatering 2022-04-05

Vårt katastrofarbete just nu

Just nu samarbetar vi med andra organisationer för att stötta barn på institutioner. Många av barnen har sin familj i livet och har återförenats med dem i och med kriget. Andra blir stöttade att fly från östra till västra Ukraina. Fler behöver fortfarande stöd. Just nu är det också viktigt att leta upp de barn som återförenats med sina familjer och sedan flytt ut i Europa. Vi måste se till att barnen har det stöd de behöver i och med att många kommer från instabila bakgrunder.

Utöver stödet till barn som har bott på institutioner i Ukraina stöttar vi familjer som flyr, både i landet och utanför. Vi stöttar med barnsäkra platser, pengabidrag, mat, transport och transitcentrum.

Planen framåt är att utöka pengabidragen, vårt psykosociala stöd och tjänster, samt direkta tjänster såsom boende och traumahantering.

Vårt långsiktiga arbete

Vi arbetar med att påverka regeringen så att systemet med institutioner i Ukraina inte återupptas efter kriget. Institutionalisering är inte barnens bästa. I stället tror vi på en familjeliknande modell där barnen får det sammanhang och den omtanke de behöver.

Utöver det behöver vi efter kriget bygga upp:

  • Barnbyar som är integrerade i samhället
  • Säkra platser för mammor och barn
  • Ungdomsboenden
  • Center där barn kan få gå i förskola och ha en säker plats att leka och göra läxorna
  • Traumahantering för barn och familjer som drabbats av kriget

Platser beror helt på hur kriget utvecklar sig.


Uppdatering 2022-04-04

9 risker

Vilka är de största riskerna vi ser för mammor och barn på flykt?

  • Upptrappning av våld, inklusive könsrelaterat våld.
  • Trafficking och exploatering av kvinnor och ensamkommande barn.
  • Avbrott i utbildning och ytterligare störningar i den normala sociala sfären för barn.
  • En riskfylld miljö och brist på skydd.
  • Utbrott av sjukdomar.
  • Brist på livsmedel och läkemedel.
  • Förstörelse av försörjningsmöjligheter.
  • Brist på tillgång till information och juridisk rådgivning.
  • Otillräckligt med rent vatten, värme, elektricitet och sanitära anläggningar i krigszoner.


Uppdatering 2022-03-29

Säker plats för mammor och barn

Tillsammans med Ukrainian Education Platform har vi öppnat en säker plats för mammor och barn i västra Ukraina. Här får de en tillflyktsort undan kriget.

Förnödenheter till mammorna och barnen

En pojke leker på den säkra platsen

Tejpade fönster för att förhindra att glasskärvor skadar barnen vid en bombning

Några av barnens teckningar. Att rita och leka är bra sätt för barnen att uttrycka sig och genom det bearbeta sina trauman.


Uppdatering 2022-03-28

Familjer söker skydd hos oss i Österrike

Barn med sina familjer har kommit fram till vår verksamhet i Österrike.

Den 23 mars kom mer än 100 barn och deras vårdnadshavare fram till vår verksamhet i Österrike. Här får de det stöd och skydd de behöver för att hantera sina trauman och få en trygg uppväxt.

När verkligheten slår till

Fyra ukrainska mammor berättar om sin och sina barns nya vardag i Rumänien.

– Vi trodde att vi skulle stanna i två veckor, men nu har det redan gått över en månad, säger Viktoria, en tvåbarnsmamma från södra Ukraina. Viktoria och tre av hennes nära vänner, alla med två barn vardera, flydde från kriget i Ukraina och hittade skydd hos SOS Barnbyar i Rumänien.

– Osäkerheten är skrämmande, tillägger Viktoria. – Hemma hade vi våra liv, våra hela familjer. Vi hade planer – vissa för helgen, andra för sommaren, för nästa år. Om en plan gick om intet hade vi en plats att återvända till. Nu vet vi inte vad vi ska göra härnäst. Ska vi planera? Planera för vad? Vad finns det att komma tillbaka till?

Ta del av hela intervjun


Uppdatering 2022-03-25

Info till faddrar i Ukraina

Till dig som är fadder i Ukraina. På grund av kriget är det inte möjligt att skicka brev eller paket till ditt fadderbarn. Inte ens om fadderbarnet är evakuerat till ett grannland. Det är inte heller möjligt att besöka barnen eller familjerna, då barnen behöver tid att läka. Tack för din förståelse!

Barn från Ukraina leker i barnbyn i Polen


Uppdatering 2022-03-23

”Vi mobiliserar över hela Europa”

Vår VD Ingrid Johansen är på plats i en av de barnbyar som tagit emot barn som flytt Ukraina.


Uppdatering 2022-03-22

”Extremt svåra förhållanden”

Alla våra fem socialcenter i Ukraina är stängda. 6 av 8 lokalområden vi samarbetar med är i eller i närheten av stridigheter. Just nu pågår vårt arbete under extremt svåra förhållanden: i skyddsrum, utan stabil tillgång till kommunikation och utan tillgång till förnödenheter.

Våra barnbyar i Brovary och Kiev har ännu inte blivit bombade, men stridigheterna ligger väldigt nära båda städerna. I Sievjerodonetsk hade vi en lägenhet som användes som tillflyktsort för kvinnor och barn. På grund av läget i området utgår vi från att lägenheten är sönderbombad (alla evakuerades i tid).

Barnbyn i Brovary

Rättelse

I uppdateringen från 11 mars berättade vi att hela barnbyn i Brovary är evakuerad. Eftersom en fosterfamilj med en mamma och två tonårspojkar valt att stanna kvar i barnbyn stämmer det inte. Fosterföräldrarna är barnens vårdnadshavare och vi kan inte tvinga dem att evakuera. I barnbyn i Luhansk har sju fosterfamiljer med 24 barn valt att stanna kvar. Vi stöttar familjerna så mycket som möjligt.


Uppdatering 2022-03-21

”Barnen borde göra något annat nu, inte dra på sina väskor”

För några dagar sen sprang vi in i Robert, som växte upp i en av våra barnbyar i Polen. När han hörde talas om allt arbete som pågick vid gränsen, ville ha hjälpa till och ge tillbaka.


Uppdatering 2022-03-18

Mer stöd till familjerna som flytt till våra barnbyar

Vi har hittat ungefär 50 lägenheter och hus i Tjeckien till fosterfamiljer som flytt till våra barnbyar i landet. Ungefär hälften av lägenheterna kommer från vår samarbetspartner Heimstaden. Just nu flyttar de första familjerna in i lägenheterna, så att barnens vardag kan återgå till det mer normala.

I Rumänien erbjuder vi nu ytterligare stöd till fosterfamiljerna som flytt till våra barnbyar. Vi stöttar föräldrarna att hitta jobb, erbjuder kurser i rumänska och ser till att barnen ska få börja skolan.

Listan om vad vi gör på plats (ovan) har idag uppdaterats. Då situationen hela tiden förändras är vi anpassningsbara för barnens bästa.


Uppdatering 2022-03-17

Vi testar kontantbidrag vid gränsen

I Dagens Industri idag finns en artikel om vårt arbete i Hrebenne, Polen, vid gränsen till Ukraina. I den berättar vår kollega Julian Erjautz bland annat om testet vi gör just nu med kontantbidrag.

– Just nu genomför vi ett snabbt test där 1000 familjer i nöd får kontantbidrag för att handla mat och andra förnödenheter. Det är mer effektivt än att fråga alla vad de behöver. Men kontant bistånd förutsätter att det finns varor att köpa i butikerna. Vi kommer få en utvärdering under dagen och då veta om det är möjligt att skala upp insatsen. Planen är att hjälpa 4000 till 7000 familjer, säger han.

Julian Erjautz

Läs hela artikeln här

Fler söker skydd i våra barnbyar

Familjerna som kom fram igår tillsammans med Diana Podaru, nationell chef för SOS Barnbyar i Rumänien (i vitt).

Igår anslöt åtta barn och deras fyra mammor till alla de som sökt skydd i våra barnbyar i Rumänien. Utöver att möta deras mest basala behov, kommer familjerna få psykosocialt stöd, skolgång, sjukvård och juridiskt stöd.

I Polen förbereder sig många av barnen som anlänt från Ukraina att börja skolan nästa vecka. Att komma tillbaka till utbildning och en vardag så fort som möjligt är viktigt både för traumahanteringen och deras framtid.

– Att komma igång med skolan kan verka trivialt, men forskning visar att avbruten skolgång leder till social utsatthet som tar enormt lång tid att återhämta sig ifrån, säger Anna Ernestam, generalsekreterare SOS Barnbyar.

En ukrainsk pojke övar på att läsa i barnbyn i Polen


Uppdatering 2022-03-16

Vi finns på plats vid gränsen

I videon ovan berättar vår personal vid gränsen till Polen om hur polska mammor lämnar sina barnvagnar till familjer från Ukraina. Vi förser de som flyr med mat och förnödenheter (se förra uppdateringen).

En annan som finns på plats vid gränsen för att stötta är Robert som växte upp i en av våra barnbyar i Polen.

Robert, som jobbar för de lokala myndigheterna

Utvecklar samarbete med fler lokala organisationer

Just nu arbetar vi med att utveckla fler samarbeten med lokala organisationer för att kunna vara så effektiva som möjligt. Vi stöttar även ukrainska myndigheter med barnrättsperspektivet.


Uppdatering 2022-03-14

Samarbete med lokala organisationer

Vi har inlett samarbete med två lokala partnerorganisationer på plats. Mer än 60 000 människor på flykt har försetts med förnödenheter som mat, vatten, hygienartiklar, skydd och tak över huvudet med hjälp av våra lokala partners.

Våra kollegor finns på plats vid gränsen till Hrebenne i Polen.

Ungefär 200 familjer från våra program i Luhansk-regionen har försetts med ekonomiska bidrag för grundläggande stöd som mat, vatten och hygienartiklar. Denna vecka förväntas ytterligare 1 000 familjer få detta stöd.

Barn och vuxna har anlänt till SOS Barnbyar i Tjeckien.

I bussen på väg till Tjeckien.


Uppdatering 2022-03-11

Vi stöttar i ny lagstiftning för barn som bor på institution

Den ukrainska regeringen håller just nu på att ändra lagstiftningen kring barn som bor på statliga institutioner. Som det är nu får statliga institutioner inte flytta barnen utomlands och det hoppas regeringen kunna ändra på nu i krigstider. Men det är en komplicerad fråga då ingen vill riskera att barnen hamnar i fel händer eller i trafficking. Vi bistår regeringen med vår expertis.

Barn på statliga institutioner i Ukraina har personalen som vårdnadshavare, vilket innebär att de bestämmer om och vart de ska åka. Vi kollar på alternativa säkra platser i västra Ukraina för barnen, så att barnen inte behöver lämna landet för att skyddas.

Barnbyn i Brovary är nu helt evakuerad

När det kommer till fosterfamiljer i vår verksamhet, är situationen enklare och därför har vi lyckats evakuera många till Polen och andra närliggande länder. Många fosterfamiljer evakuerades innan kriget bröt ut, men vissa valde att stanna kvar. I vår barnby i Brovary stannade tre familjer kvar, som vi nu har lyckats evakuera på ett säkert sätt till Polen.

Skyddsrummet i vår barnby i Brovary

Här bodde två fosterfamiljer i vår verksamhet i Starobilsk innan de evakuerades:

Starobilsk är i det närmaste förstört. 21 barn från vår verksamhet är kvar i staden. De är oskadda och bor i källare. Stridigheterna har pågått i två veckor utan stopp.

Barn är instängda i städerna och ingen kan nå dem

Runt om i landet har åtminstone 200 skolor och 60 sjukhus förstörts. De ryska styrkorna blockerar och förstör städer. Ingen kan lämna städerna eller komma in. Människor gömmer sig i källare utan el, värme, vatten och mat. Det är vinter och kallt. Temperaturen ligger på runt -7. Åtminstone 61 barn har dött och 100 barn har skadats. I den blockerade staden Mariupol dog en sexårig flicka av törst den 8 mars. Många av våra kolleger och barn vi stöttar är instängda i städerna och ingen kommer in. Vi bistår med psykologiskt stöd över telefon, men kan inte nå dem med förnödenheter. Vi arbetar hårt med att evakuera så gott det går.


Uppdatering 2022-03-10

Så flydde hon – läs Alinas berättelse

Alina Bobko är socialarbetare och har arbetat med ungdomar från vår verksamhet i Kiev. På krigets tionde dag tvingades Alina fly sitt land. Även om hon nu är i säkerhet kämpar Alina, liksom många ukrainska flyktingar, med överlevnadsskuld.

➡️ I den här intervjun berättar Alina om hur hon flydde, hur krig förstör liv och hur det påverkar den psykiska hälsan.

Vi firar födelsedag i skyddsrum

I krissituationer är det viktigt för barn att vi behåller ett lugn och en vardag även i skyddsrum. Här firas ett av barnen i vår verksamhet på födelsedagen.

För att rita och spela fotboll behöver man inte tala samma språk

De evakuerade barnen från våra verksamheter i Ukraina blir varmt välkomnade i våra polska barnbyar.


Uppdatering 2022-03-07

”Jag vill att alla ska veta att vi är i helvetet”

Darya Kasyanova från SOS Barnbyar i Ukraina berättar om den fruktansvärda situationen i Ukraina och arbetet med att evakuera så många barn som möjligt.

– Det finns en institution för bebisar med runt 50 barn i Vorzel, nära Kiev, som har varit helt isolerad i fem dagar. Ingen vet vad som händer där. Ingen har tillgång. Vi brukade ha kontakt med personalen där, men nu är all kontakt omöjlig. De har tillgång till en telefon, men den fysiska kontakten är blockad.

Ta del av hela intervjun


Uppdatering 2022-03-04

Vi tar emot familjer på flykt i Rumänien

Just nu bor en familj på flykt med två barn i vår barnby i Rumänien och ytterligare en familj sökte skydd under en natt. Familjerna, som kommer från Tjernivtsi, berättade att de fick packa ihop och lämna sina hem på 15 minuter. Barnen var rädda och hörde sirener varje natt.

Barnen är nu inkluderade i de aktiviteter som finns för de andra barnen i barnbyn. De kommer stanna där ett tag och hoppas kunna återvända till Ukraina när kriget tar slut.

Under helgen förväntar ytterligare 32 personer komma fram till vår verksamhet i Rumänien. Vi har möjlighet att ta emot ungefär 140 personer i våra tre barnbyar i Rumänien. Utöver att möta deras mest basala behov, kommer familjerna få psykosocialt stöd, skolgång, sjukvård och juridiskt stöd.

Barn från Ukraina äter pizza i barnbyn i Rumänien


Uppdatering 2022-03-03

”Vi är lämnade utan framtid”

En miljon personer har flytt Ukraina. EU tror att 18 miljoner ukrainare kommer att drabbas av konflikten.

– Vi är lämnade utan framtid, säger Serhii Lukashov, nationell chef för SOS Barnbyar Ukraina.

Stridigheterna eskalerar och affärerna är tomma

Situationen i Luhansk eskalerar. Sievierodonetsk och Popasna beskjuts konstant, och Starobilsk är belägrat. Affärerna är nästan tomma, det går inte att ta ut pengar och kortbetalningar tas inte emot. Alla statliga bidrag har stoppats.

Det börjar bli svårare att stötta familjer i de områden där stridigheterna är som värst, på distans, då familjerna behöver mer stöd.

I Kiev fungerar fortfarande bankerna, men stridigheterna eskalerar i vissa delar av staden.

Vi evakuerar barn på statliga institutioner

Vi håller på att evakuera barn som bor på statliga institutioner, då många av dem nu är helt övergivna. Vi kommer ge barnen skydd i Dnipro, där vi och de organisationer vi samarbetar med bistår med förnödenheter och psykosocialt stöd.

Tillsammans med Ukrainian Child Rights Network har vi satt upp en hotline med psykologiskt stöd för fosterfamiljer och socialarbetare.


Uppdatering 2022-03-02

Hundratusentals personer försöker korsa gränsen

Ikväll kom en till grupp barn fram till vår verksamhet i Polen. Hundratusentals personer, inklusive barn, försöker just nu korsa gränsen ut från landet. Bara en liten del av landet i västra Ukraina är relativt säkert att vistas på och det området är överbefolkat med internflyktingar. De försöker korsa gränsen och vi försöker stötta dem i det.

Familjer vid gränsen till Polen

Barn på institution är nu övergivna

För en vecka sedan bodde 98 000 barn på institution i landet och många av dem är nu övergivna. Vi försöker stötta så många som möjligt, men vi har inte möjlighet att göra det själva. Därför samarbetar vi med andra lokala organisationer, men många barn har vi inte kunnat nå.

Vi ser över hur vi kan evakuera fler barn, men situationen är väldigt farlig. Det finns ingen säker plats från missiler och bomber. Även små städer långt ifrån stridigheterna blir ibland attackerade av missiler. Vi försöker hjälpa barn från statliga institutioner att evakuera, men under vintern, utan förberedelser och förnödenheter, är det farligt.

Psykologerna lär barn hantera kriget genom lek

Många barn befinner sig fortfarande i skyddsrum och gömmer sig från stridigheterna. Attackerna börjar bli värre och nu blir fler städer bombade intensivt. De riktar inte bara in sig på militärstrategiska objekt, utan bombar där folk bor.

Mellan bombningarna försöker våra psykologer lära barnen genom lek hur man gömmer sig och reagerar på attackerna. De försöker minimera barnens trauma så mycket som möjligt.

Barn får stöd av våra psykologer


Uppdatering 2022-03-01

”Kiev kan snart vara omringat”

Andra gruppen barn som evakuerades från Lviv till Polen har kommit fram under småtimmarna natten till idag och är nu i säkerhet i vår polska verksamhet. Barnen och fosterföräldrarna får just nu det psykologiska stöd de behöver.

Idag evakuerades också 18 barn, deras fosterföräldrar och en person från vår personal från vår barnby i Brovary. De evakueras på ett evakueringståg från Kiev till Lviv i västra Ukraina. De förväntas komma fram ikväll och sedan lämna Lviv för Polen på onsdag. En fosterfamilj med tre barn är kvar i barnbyn. De är oskadda och i säkerhet.

Fosterfamiljerna som bor utanför barnbyn ute på landet i Luhansk är kvar i sina hem och är säkra. Det har inte pågått några stridigheter i närheten.

Alla barn, fosterföräldrar och personal i vår verksamhet i Ukraina är säkra och oskadda. Många kan nästan aldrig lämna skyddsrummen.

– Ungefär 60 procent av vår personal befinner sig i områden med aktiva stridigheter, säger Serhii Lukashov, nationell chef för SOS Barnbyar Ukraina, och fortsätter:
– Alla är oskadda, men de och familjerna från våra program är känslomässigt utmattade, trötta och rädda. Jag är rädd. På nätterna bombas det och på dagarna pågår det stridigheter. Kiev kan snart vara omringat. Kiev kanske kommer bli nästa Sarajevo.

Varje dag får vi frågor från fosterfamiljer utanför våra program om stöd. Idag fick två familjer stöd att fly till västra Ukraina.


Uppdatering 2022-02-28

Andra gruppen barn evakueras till Polen. Många barn är kvar i skyddsrum.

Andra gruppen evakuerade familjer förväntas komma fram till Polen måndag kväll eller tisdag morgon. Enligt FN har mer än en halv miljon människor flytt Ukraina.

Andra gruppen familjer evakueras till Polen

Situationen för barnen i Ukraina har blivit ännu sämre. Kriget har eskalerat och barn finns bland de döda. Barn, familjer och personal i vår verksamhet som är kvar i landet är oskadda.

I vissa områden i Kiev och Luhansk måste barnen vara i skyddsrum nästan hela tiden. Vi fortsätter ge familjerna psykologiskt stöd över telefon. Det är ännu inte möjligt att evakuera familjerna som är kvar i dessa områden på grund av utegångsförbud och stridigheter. Eftersom all personal tvingas vara i skyddsrum kan vi inte heller erbjuda ytterligare stöd i områdena. Det kan vi däremot göra i västra Ukraina, där vi fortsätter samarbetet med fyra lokala organisationer.


Uppdatering 2022-02-27

Barnen evakueras till Polen

De evakuerade familjerna i Lviv
evakueras nu till Polen. Våra kollegor från SOS Barnbyar i Polen möter dem vid
gränsen och tar in dem i våra program där.

Barnen evakueras till Polen

Fosterfamiljerna flyttas i två omgångar. Den första gruppen med 47 personer (40 barn, 5 fosterföräldrar och 2 personal) har redan åkt från Truskavet i Lviv. Den andra gruppen på 27 personer (21 barn, 4 fosterföräldrar and 2 personal) åker under måndagen.

Första gruppen anlände till Polen sent söndag kväll (27/2). Vår kollega Oleksandr Okrugin från verksamheten i Ukraina mötte upp dem vid gränsen.

– De är trötta och frusna, men håller modet uppe, säger han.

Alla är i säkerhet

Fosterfamiljerna som stannat kvar i vår verksamhet i Brovary har tagit skydd och är i säkerhet. De kan dessvärre inte förflytta sig på grund av det rådande utegångsförbudet i regionen.

Fosterfamiljerna som är kvar i sina hem i Luhansk är säkra och oskadda. Deras hem ligger på landsbygden där striderna inte är aktiva.

Alla andra barn och familjer, samt personal är i säkerhet och oskadda. Personalen Kiev stannar mestadels i skyddsrum.

Staden Popasna är under belägring

Invånarna rapporteras vara i säkerhet och ingen ska ha skadat, dock kan inga förnödenheter tas in till staden. Före belägringen, lyckades 15 personer (barn och fosterföräldrar) lämna Popasna och hitta skydd i Sievierodonetsk. De kontaktad oss och vi försåg dem omedelbart dem med förnödenheter och psykologiskt stöd. De var inte del av vår verksamhet tidigare.

Vi samarbetar med andra organisationer

Vi har identifierat fyra lokala partnerorganisationer som vi kommer implementera ett nödprogram tillsammans med som riktar sig mot barn som bor på institutioner och internflyktingar i västra Ukraina. Organisationerna finns på plats i fyra olika regioner Ivano-Frankivsk, Lviv, Dnipropetrovsk and Zakarpattya.

Vi kollar nu tillsammans på vad vi behöver för att kunna nå bredare med traumahantering och psykosocialt stöd.

– Vi blir ständigt kontaktade av många fosterfamiljer från hela landet för att få stöd, säger Serhii Lukashov, nationell chef för SOS Barnbyar Ukraina, och fortsätter:

– Vi kommer först att erbjuda stöd till fosterfamiljer i de fyra regioner där vi
kommer att arbeta med partners, och sedan expandera till andra regioner där det skulle vara möjligt. Stödet till internflyktingar ges vanligtvis på tågstationer, stödcentrum och vid kontrollstationer. För närvarande finns det tillräckligt med förnödenheter, men det som saknas är psykosocialt stöd. Vi räknar med att det snart kommer att behövas boende och hygienartiklar.


Uppdatering 2022-02-25

Oavbrutna attacker – barnen lever i skyddsrum

Familjerna som evakuerats från Brovary och Luhansk till Lviv var tvungna att söka skydd i skyddsrum efter att sirener hörts över hela området. Alla är i säkerhet. Familjer och personal i Kiev och Brovary är i säkerhet efter attacker på gatorna i vissa områden. Familjerna i Stanytsia Luhanska och Starobilsk lever i skyddsrum på grund av oavbrutna attacker.

– Behoven ökar för varje timme. Vår personal håller på att kontakta alla barn och familjer i vår verksamhet. De ger psykosocialt stöd över telefon. Men vår personal behöver också stöd. Vi måste hålla ihop, säger Serhii Lukashov, nationell chef för SOS Barnbyar Ukraina, och fortsätter:

– En del av vår personal är nu i västra Ukraina. Vi ser över möjligheterna att erbjuda stöd till barn i utsatthet i de regionerna. Många barn som lever i institutioner får inget stöd alls. De har inga förnödenheter och inga pengar. Vi försöker hitta sätt att möta deras omedelbara behov.


Uppdatering 2022-02-24

”Konsekvenserna för barnen är förödande”

Ryssland har invaderat Ukraina och hela landet står under
stor press. Alla barn och familjer är i säkerhet.

– Konsekvenserna för civilbefolkningen och framför allt barn är förödande. Vi arbetar på alla håll med att se hur vi kan bistå på bästa sätt nu, vi förbereder aktioner i både Ukraina och grannländerna där vi har verksamheter, säger SOS Barnbyars generalsekreterare Anna Ernestam.

Under dagen har en missil slagit ner i närheten av vår barnby i Brovary, där familjer och personal som valt att inte evakuera fortfarande är kvar. Alla barn, familjer och personal lyckades ta sig till ett skyddsrum och är i säkerhet. Strider pågår också i Starobilsk nära vårt socialcenter.

– Vi hoppas att situationen lugnar sig snabbt. Även när barnens fysiska säkerhet är opåverkad kan skadorna på deras psykiska hälsa bli betydande, säger Serhii Lukashov, nationell chef för SOS Barnbyar Ukraina.

En missil har slagit ner i Brovary


Uppdatering 2022-02-19

Vårt socialcenter i Stanytsia-Luhanska stängs

På grund av det spända läget stänger vi vårt socialcenter i Stanytsia-Luhanska.
Personalen har flyttats.


Uppdatering 2022-02-18

Fosterfamiljer evakueras till västra Ukraina 

Idag reste barn och vuxna i våra verksamheter från Luhansk regionen i östra Ukraina till Lviv regionen i de västra delarna av landet, där de kommer att bo under de kommande två veckorna. Alla familjer ville inte evakueras, men alla har blivit erbjudna det stödet. På plats fanns redan barn och vuxna från vår verksamhet i Brovary som flyttades tidigare i veckan. Evakueringen var planerad sedan en tid tillbaka, och flytten av barn och familjer i våra program i Luhansk regionen genomfördes när konflikten i området trappades upp ytterligare mot slutet av veckan då en förskola i Stanytsia-Luhanska besköts under torsdagen.

Familjerna evakueras från vår verksamhet i östra Ukraina

Vårt socialcenter i Stanytsia-Luhanska stödjer cirka 200 barn i lokalsamhället.
Under torsdagen och fredagen gick all verksamhet på socialcentret över till
digitalt arbete. Kateryna Profatylova, socialarbetare för SOS Barnbyar i Stanytsia-Luhanska berättar om hur beskjutningen hördes kort efter att hon
anlänt till centret:

– Vi kontaktade familjerna som skulle komma hit för planerade aktiviteter under
torsdagen, och eftersom de bor långt från centret kunde ingen av dem komma.
Efter att ha fått veta vad som hände på förskolan ställde vi in ​​alla aktiviteter och återupptog vårt arbete online hemifrån. Det finns inga skadade barn eller föräldrar bland de familjer vi stödjer. Men barnen är oroliga och påverkas av det som pågår. Vi kommunicerar med föräldrarna online, pratar om deras oro över situationen, erbjuder dem psykologiskt stöd och informerar om de närmaste platserna dit de kan vända sig för att få hjälp, säger Kateryna Profatylova.

Situationen i Stanytsia-Luhanska kommer utvärderas. Därefter ser vi hur länge vi behöver ha online-undervisning.


Vår verksamhet i Ukraina

Familjestärkande: Sedan 2003 har vi stöttat familjer som riskerar att splittras. Stödet varierar beroende på var familjs behov, och kan bestå av rådgivning, psykologiskt, socialt och materiellt stöd. Vi håller workshops om ämnen som skydd av barn och barns hälsa.

Familjeliknande omsorg: Barn som saknar en förälders, eller annan trygg vuxens, omsorg får ett tryggt och stabilt hem att växa upp i. SOS-familjernas legala status är fosterfamiljer och de får allt det stöd de behöver från SOS Barnbyar. Vi arbetar även med kortsiktiga lösningar när möjligheten till återförening med den biologiska familjen finns.

Katastrofinsatser: Vi stödjer familjer i konfliktområden och de som har tvingats lämna sina hem, med bland annat medicinskt, pedagogiskt och socialt stöd. Behovet av psykologiskt stöd har tredubblats i Ukraina sedan hösten 2015. Under 2015 nådde vi, trots de farliga arbetsförhållandena, över 300 internflyktingar i Kiev-regionen och över 160 i Lugansk-regionen med stöd.

Ungdomsprogram: Vi stöttar unga så att de kan skapa förutsättningar för anställningsbarhet och ett självständigt liv.

Påverkansarbete: SOS Barnbyar arbetar med regeringen och andra lokala myndigheter för att främja och förbättra barnens rättigheter.

SOS Barnbyar har haft verksamhet i Ukraina sedan 2003. Under 2010 öppnades den första barnbyn i Brovary, i Kiev regionen. Arbetet i Luhansk regionen i de östra delarna påbörjades under 2012, och sedan 2014 har vi stöttat barn och familjer på båda sidorna av kontaktlinjen.

Verksamhetsområden SOS Barnbyar Ukraina.

Foto: Kristina Häggström, Katerina Ilievska, Viktoria Gudova och SOS Barnbyar i Ukraina, Polen och Rumänien

Taggar

Dela inlägget

Publicerad: 2022-06-27

Liknande

Artikel

SOS Nytt: Barn ska inte tvingas arbeta

Den här månaden fokuserar vi på SOS Barnbyar, just på vikten av att barn inte ska tvingas arbeta. I det här nyhetsbrevet kan du läsa mer.

Läs mer här

Nyhet

Psykologiskt stöd ger barn trygghet efter missilattacken mot Israel

De iranska attackerna mot Israel i söndags orsakade rädsla och oro hos barn och ungdomar i våra program i landet. En 7-årig flicka skadades.

Läs mer här

Artikel

Workwear for Kids – en kollektion som står upp mot barnarbete

Med initiativet Workwear for Kids strävar vi efter att öka medvetenheten om de hårda förhållanden för barnarbete och säkerställa att en fråga som är mycket relevant för miljontals barns vardagsliv, fortsätter att få den uppmärksamhet den förtjänar från allmänheten.

Läs mer här